Teatrul de Păpuși ,,Puck”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, se află în această perioadă în orașul Eskișehir, din Turcia, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret, cu spectacolul ,,Strada cu îngeri”, în regia lui Decebal Marin.
Spectacolul nonverbal „Strada cu îngeri”, conceput și regizat de Decebal Marin, a avut premiera în 2016 și are la activ multe premii la festivaluri de specialitate.
Într-un limbaj poetic, specific jocului de marionete, sunt surprinse aspecte din cotidian care, la intervenția îngerilor, reușesc să trezească binele în sufletul omului, fãcându-l sã devinã mai conștient de frumusețea din jurul sãu. Este primul spectacol de acest tip care pune un accent deosebit pe inteligența emoționalã, urmãrind sã reconstruiascã acea punte care leagã raționalitatea oamenilor mari de puritatea și inocența sufletului de copil.
Distribuția este alcătuită din Andreea Bolovan, Ion Iurcu, Robert Gutunoiu și Andra Ștefan. Scenografia este semnată de Decebal Marin, ilustrația muzicală de Traian Păcurar, caracterele de Ioan Bătăiosu, Decebal Marin, pictura de Elena Ilaș, iar sculptura de Florin Marin.
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret din Eskișehir se află la cea de-a 14-a ediție și are loc între 25 și 31 mai. Spectacolul de la Cluj este programat pentru luni, 27 mai, de la orele 11.00 și 14.00.
Totodată, sâmbătă, 25 mai, la sediul Teatrului de Păpuși ,,Puck” din Cluj-Napoca va fi prezentat, de la ora 11.00, spectacolul „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, după Carlo Colodi, în regia lui Călin Mocanu.
„Această poveste este aventura transformării lui Pinocchio dintr-o bucată de lemn în copil, este povestea copilului care de la naştere, dintr-un boţ de carne, ajunge să aibă mai întâi conştienţă şi apoi conştiinţă”, după cum declară Mocanu.
Scenografia spectacolului este realizată de Sandu Marian, Paul Sarvadi este asistent de regie, iar muzica este compusă de Dan Bălan. Distribuția este formată din actorii Balogh Dorottya, Patka Ildikó, Urmánczi Jenő, Bondár Tibor, Giriti Réka, Erdei Emese și Domokos Szabolcs.
Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.
În aceste zile se mai poate vizita, de asemenea, Muzeul Păpușilor – Personajele Commediei dell'Arte”. Expoziția este alcătuită din păpuși și decoruri din „Vrăjitorul și corbul" (care a avut premiera în 2005), „Regele cerb„/„Secretul Magic" (având premiera în limba maghiară în anul 2010, iar cea în română în 2011), și „Dragostea celor trei portocale" (cu premiera în 2013), spectacole realizate după Carlo Gozzi, având conceptul și regia semnate de regretata Mona Chirilă Marian și de Mihai Chirilă. Exponatele pot fi vizionate în sălile de expoziție temporară (din stânga intrării) ale Muzeului de Artă până duminică, 26 mai.