A fost publicat proiectul de Ordonanță de urgență care prevede mai multe măsuri propuse de Guvern pentru reducerea cheltuielilor, printre care înghețarea pensiilor, renunțarea la gratuitate pentru studenții care circulă cu trenul și neacordarea de vouchere de vacanţă pentru angajații instituţiilor publice.
Proiectul de lege prevede astfel că valoarea punctului de pensie se va menţine la 1.442 în acest an, iar începând cu anul 2022, punctul de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Raluca Turcan critică actuala Lege a pensiilor
„În anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată în cuprinsul notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Declarații în contextul modificărilor cu privire la majorarea pensiilor vin și din partea ministrului Muncii, Raluca Turcan, aceasta fiind de părere că diferența dintre pensiile speciale și cele din sistemul public creează o inechitate din punct de vedere al valorii acestora.
Pensiile mici vor crește mai repede
„În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva la 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii condamnă actuala Lege a pensiilor și subliniază că acestea trebuie să urmărească principiul contributivităţii.
„În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale”, a mai precizat Turcan.
Fără vouchere de vacanță
În ceea ce privește modificarea referitoare la reducerea studenților pentru transportul în comun, documentul prevede ca ulterior intrării în vigoare a modificărilor actualei legi, studenții să benefieze de o reducere de 50% la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, și nu de gratuitate pe tot parcursul anului, așa cum era prevăzut până în prezent. Condiția pentru a beneficia de noul tarif redus este ca studenții să fie înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţii de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani.
O altă modificare cuprinsă în proiectului actului normativ prevede faptul că autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu vor mai acorda vouchere de vacanță angajaților.
La baza emiterii actului normativ care prevede modificările se află evitarea producerii unui dezechilibru bugetar, fapt care poate fi evitat prin decizia de a nu majora unele cheltuieli, după cum se precizează în cuprinsul notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.