În anul 2020, chiar în județul Cluj, unul dintre cele mai dezvoltate județe din țară, există familii care nu au curent, iar copiii învață la lumina lumânării din cauza faptului că aleșii locali, fiind din partide diferite, nu au putut ajunge la o decizie unanimă.
În 2020, zece familii dintr-un sat din județul Cluj nu au curent electric
Este vorba de unsprezece familii care locuiesc în localitatea clujeană Călățele Pădure și care, de ani de zile își doresc să intre în rând cu lumea și să aibă curent electric. Consilierii locali ai comunei, însă, fac parte din partide diferite, motiv pentru care de trei ani încoace, nu au ajuns la o decizie comună, aceea de a aproba proiectul prin care rețeaua electrică să fie extinsă până la casele acestor familii.
Septembrie 2020. Deja se face întuneric mai devreme. Victoria Matiș, tanti Victoria cum îi zic consătenii, la cei 83 de ani ai ei, se grăbește să intre în casă înainte ca întunericul să-i cuprindă curtea cu totul. Odată ce vine noaptea, nu mai poate face nimic, fiindcă de zeci de ani de când locuiește în Călățele Pădure, niciodată nu a avut curent. Mai are puțin noroc fiindcă nepoții i-au instalat prin curte câteva lămpi solare, care o mai ajută. La vârsta ei, nicio căzătură nu este ușoară.
Intră în casă, aprinde lămpașul și așteaptă lumina unei noi zile să poată să își facă treburile prin curte și prin casă.
„Am tot felul de probleme. Sunt slabă, sunt singură, nu am nimic, doar aerul pe care îl trag în gură. În rest, nimic. Am 83 de ani și aprind lampa fiindcă nu am bec, nu am curent. Am făcut cereri să ni se bage curent, dar nu s-a putut. S-a amânat din an în an. Și uite că sunt la lampă și acum, și nici petrol nu prea am. Și iarna mă folosesc de lampă, că nu am altceva. Domnul primar a încercat să aducă curentul până aici, dar nu știu care a fost problema, că numai nu l-a adus. Promisiuni au tot fost, dar nu am ajuns la rezultat”, a povestit pentru BZC Victoria Matiș.
Lecții la lumina lămpașului
Familia Mârza locuiește de 40 de ani în Călățele Pădure. Au un băiat de 20 de ani care a trecut prin școală învățând la lumina lămpașului. Au un generator pe care îl folosesc doar cât să se ocupe de animale, fiindcă benzina este scrumpă. În rest, stau în casă, în semi-întuneric, la lumina lămpașului. Ca să își încarce telefoanele, folosesc bateria de la mașină.
„De 40 de ani tot așa e. Au fost promisiuni că vom avea curent”, a spus Monica Mârza.
„Poate că pe hârtii este trecut că este curent aici, eu nu știu. Am avut copil la școală și a învățat la lampă, s-a chinuit să scrie”, a completat-o soțul ei, Nicolaie Mârza.
11 familii nu au curent din cauza consilierilor locali
Primarul comunei Călățele, Vasile Tripon, spune că de ani de zile încearcă să extindă rețeaua de curent și la cele 11 case din Călățele Pădure, dar nu a putut ajunge la un consens cu consilierii locali.
„În 2017 am început să fac demersurile pentru a face un proiect pentru a introduce curentul electric și la aceste case, dar s-a opus consiliul local. De patru ori am depus proiectul de hotărâre în consiliul local și efectiv nu au vrut să voteze. Aveam patru tronsoane de făcut, două de perspective unde urmau să se facă niște case de vacanță și o pensie și două tronsoane unde locuiesc acești oameni care locuiesc de zeci de ani acolo, au avut copii de crescut, care au mers la școală. Am zis că prioritar este să îi ajutăm pe acești oameni care locuiesc zi de zi acolo. Dintre consilierii locali, patru au fost de acord pentru aceste două tronsoane, patru susțineau tronsoanele unde nu locuiește nimeni de 20 de ani. Cred că problema s-a pus ca să nu fac eu. Dar nu pe mine m-a afectat asta, ci pe cei care locuiesc acolo. Ei folosesc lampa, ca acum 100 de ani”, a spus Vasile Tripon, primarul comunei Călățele.
Când a fost proiect, nu au fost bani
„Din păcate, după 2017, după ce am făcut toate demersurile, dar s-a schimbat legislația pentru a face un demers de genul acesta și trebuie să participăm și noi cu 50% din sumă, indiferent de valoare. În luna iulie au venit acele adrese, am făcut notificări către Ministerul Dezvoltării, să mă ajute cu acei bani, ca să-i pot folosi pentru această investiție. Avem certificat de urbanism, avem proiect, avem tot aprobat, cu avize, dar nu avem banii. În 2017 aveam prinși 200.000 de lei pentru două tronsoane”, a completat edilul.
Există totuși, speranța ca în 2021 să obțină finanțarea necesară pentru ca acești oameni să aibă, în sfârșit, curent electric.