coral

Ziua Școlii Ardelene este o sărbătoare publică, marcată începând din 2014 şi instituită prin Legea nr.93/2014 adoptată de Parlamentul României; este dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de intelectualitatea română din Transilvania de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea, mişcare cunoscută sub numele de Şcoala Ardeleană.

La Cluj-Napoca, însă, din păcate, această sărbătoare publică a fost „uitată”. Nu se știe dacă din greșeală sau din rea-voință, totuși, momentul a fost marcat de alții, cărora le pasă de istoria țării noastre. Din păcate, momentul omagial nu a fost unul plin de fapt, ci unul restrâns, mai mult simbolic, la care au participat Vasile George Dâncu, editor de carte, directorul editurii Școala Ardeleană și profesorul universitar Ioan Bolovan. Pe lângă cei doi, la momentul omagial au fost prezenți și câțiva jurnaliști, și câțiva trecători curioși care s-au oprit, la distanță, să asculte ce se vorbește despre această mișcare importantă din istoria țării noastre.

„Astăzi (n.red duminică) este 11 octombrie, ziua Școlii Ardelene. Mă numesc George Vasile Dâncu și sunt directorul editurii Școala Ardeleană și am ales acest nume pentru editură și încercăm să edităm pe măsura acestei mișcări fundamentale pentru istoria poporului român. Ne-am gândit să facem azi, de ziua Școlii Ardelene, un exercițiu de imaginație pentru ce a însemnat această mișcare pentru noi românii, mișcare care a început în Transilvania. Am venit la monumentul Școlii Ardelene, la grupul statuar realizat de Romulus Ladea. Anul acesta sunt și 50 de ani de la inaugurarea acestui grup statuar și ne-am gândit să facem acest exercițiu de imaginație întrebând lumea care trece pe aici cine sunt corifeii Școlii Ardelene, reprezentanți de acest grup statuar. Cei care vor câștiga vor primi cadou o carte”, a explicat Vasile George Dâncu.

O sărbătoare de care autoritățile clujene „au uitat”

Profesorul universitar Ioan Bolovan a vorbit despre ce a însemnat mișcarea Școala Ardeleană în istoria și cultura românilor.

„Școala Ardeleană merita astăzi (n.red duminică), în ziua de 11 octombrie, decretată din 2014 ca o sărbătoare, o ceremonie. Uneori autoritățile nu pot și nu vor să organizeze ceremonii sau să se implice și atunci societatea civilă înlocuiește ceea ce statul nu poate sau nu vrea uneori. Așa că felicitări editura Școala Ardeleană și mass-media clujeană ca parte a societății civile că omagiați acest curent cultural, ideologic, politic, numit Școala Ardeleană. Școala Ardeleană a fost, cu siguranță, unul dintre pilonii formării și afirmării națiunii române în epoca modernă, afirmare care s-a încheiat într-un moment apoteotic la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Fără existența acestui curent cultural, ideologic și politic nu am fi asistat la mișcarea de renaștere națională pe care Revoluția Pașpotistă a consemnat-o și a fost greu să ne imaginăm parcursul până la 1 Decembrie 1918. Școala Ardeleană a avut câțiva reprezentanți mai bine cunoscuți, cei care proveneau din mediul blăjean, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu, dar, în același timp, a avut și o componentă dincolo de acest mediu blăjean greco-catolic, și o componentă ortodoxă, în zona bănățeană”, a spus profesorul universitar Ioan Bolovan.

Astfel, după cele câteva cuvinte rostite în onoarea mișcării iluministe transilvănene, Vasile George Dâncu a întrebat oamenii de pe stradă dacă știu cine sunt cei trei corifei ai Școlii Ardelene, reprezentați în grupul statuar de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca.

Unii au știut, alții nu, însă au fost curioși să afle, motiv pentru care fiecare a primit un volum cu 100 de poezii alese ale poetului Mihai Eminescu.

Ce a fost Școala Ardeleană?

Școala Ardeleană a fost o puternică mișcare iluministă transilvăneană, generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, în urma căreia a luat naștere Biserica Română Unită cu Roma. "De-a lungul istoriei însă, esențial pentru construirea conștiinței noastre europene a fost afluxul permanent al modului de gândire occidental, al ideologiilor filosofice, politice și culturale care au conturat epoca modernă a continentului, cu fizionomia lui persistentă până astăzi. Rolul cardinal în această receptare a gândirii Europei occidentale de către marea etnie românească de la Carpați și Dunăre l-a avut mișcarea ideologică și culturală cunoscută sub numele de Școala Ardeleană", declara PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Cu această ocazie, autoritățile administrative publice centrale și locale pot organiza manifestări publice dedicate acestei zile.

La 11 octombrie 2014, Ziua Școlii Ardelene a fost marcată, la Catedrala Mitropolitană ''Sfânta Treime'' din Blaj, printr-o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 260 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania, în 11 octombrie 1754, la Blaj, ''fântânile darurilor'', cum le-a denumit ctitorul lor, episcopul Petru Pavel Aron.

 

coral

coral