Elevii Școlii Gimnaziale Cămărașu se vor întâlni săptămâna viitoare cu echipa proiectului cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.
Cei aproape 200 de tineri din ciclurile primar și gimnazial, alături de profesorii lor, vor afla amănunte despre cântecele autentice, costumul tradițional, obiectele din gospodăria țărănească și vor purta un dialog pe tema importanței păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare.
Manifestarea va avea loc marți, 8 octombrie 2019, de la ora 11.00, la instituția de învățământ, iar un moment important în desfășurarea proiectului va fi cel în care va avea loc un dialog al generațiilor, în ceea ce privește interpretarea unor melodii populare autentice. Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei ,,Cununa Transilvană”, va exemplifica doina și balada în fața elevilor și va interpreta alături de ei un cântec reprezentativ pentru zona județului Cluj. De asemenea, ansamblul de dansuri populare al școlii va realiza o demonstrație a jocului popular din zona Cămărașu. Totodată, elevii din ciclul gimnazial se vor întrece într-o competiție pe teme de cultura tradițională, în cadrul concursului intitulat ,,Uniți prin tradiții”. Toți participanții la concurs vor primi diplome și obiecte tradiționale realizate de meșterii populari clujeni. Este bine de punctat faptul că în Școala Gimnazială Cămărașu există o preocupare specială pentru promovarea tradițiilor populare în rândul elevilor.
De asemenea, la cererea elevilor și a cadrelor didactice, proiectul cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene” al C.J.C.P.C.T. Cluj va reveni la Liceul Teoretic ,,Eugen Pora” din Cluj- Napoca. Întâlnirea va avea loc pe 29 octombrie 2019, de la ora 11.00, iar tema va fi ,,Roata olarului”. Elevii vor putea vedea „pe viu” cum se lucrează la roata olarului și se vor putea bucura de o expoziție cu obiecte realizate de meșterii populari, coordonați de prof. dr. Viorica Ciobanu, președintele Asociației meșterilor populari clujeni.
Încă de la finalul anului 2017, atunci când a debutat, acest proiect urmărește, prin activitățile derulate, să-i apropie pe tineri de tradițiile populare autentice și să le trezească interesul față de patrimoniul cultural românesc.