Ziua de 2 aprilie aduce, an de an, în atenția societății nevoia de acceptare și integrare a zecilor de mii de copii români afectați de tulburarea de spectru autist.
De 9 ani, asociația Help Autism se alătură manifestărilor internaționale și marchează această zi prin evenimente de conștientizare și strângere de fonduri pentru cei 500 de copii cu autism, pe care îi susține în programe de terapie.
La fel ca în anii anteriori, ziua de 2 aprilie începe cu „Porți Deschise” în toate centrele asociației.
Seria evenimentelor de marcare a Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului a debutat duminică, 31 martie, cu deja tradiționalul „Suflet în Culori”, concertul caritabil de muzică clasică organizat în parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură. La cea de-a șasea ediție, pe scena sălii Auditorium a MNAR a urcat ansamblul Imago Mundi, iar zeci de iubitori ai muzicii clasice au fost din nou alături de copiii și părinții asociației și au donat o ore de terapie.
Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc și în țară. 52 de asociații și fundații și 26 de instituții publice, care fac parte din Rețeaua RO-TSA, înființată la inițiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, marchează ziua prin diverse acțiuni menite să informeze și să implice comunitățile locale.
Rețeaua RO-TSA vine în continuarea eforturilor depuse de către Asociația Help Autism, de a reuni un număr de organizații publice și neguvernamentale, cu atribuții în sfera tulburărilor de spectru autist, număr reprezentativ pentru fiecare regiune a țării. Rețeaua cuprinde 66 de ONG-uri și 67 de instituții publice, care au început colaborarea în vederea elaborării unei politici alternative la politicile publice care privesc persoanele afectate de autism și familiile acestora.
Și în regiunea Nord Vest, vor fi organizate mai multe acțiuni cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului.
Asociația Dog Assist Cluj-Napoca, Asociatia Surorile de Caritate „Sf. Vicențiu” Satu Mare, Asociația Autism Transilvania Cluj, Asociația S.O.S. Autism Bihor Oradea, Asociatia Autism Baia Mare, Asociația Autism Câmpia Turzii; DGASPC Cluj-Centrul Comunitar Județean Cluj; Centrul Județean Pentru Educație Incluzivă Cluj; Grădinița Specială Cluj; Centru Școlar De Educație Incluzivă „Cristal” Oradea; Centrul Școlar De Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea; DGASPC Mureș – Serviciul Social Pentru Copii Cu Diazabilități; ISJ Harghita (Miercurea Ciuc) și DGASPC Satu Mare – Compartimentul de Evaluare Complexă Copii și Secretariatul Comisiei pentru Protecția Copilului s-au alăturat inițiativei și vor organiza diverse acțiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire problematica autismului și oportunitățile de implicare în sprijinul copiilor speciali.