Decizia Primăriei Cluj-Napoca de a achiziționa apartamente de pe piaţa liberă pe care să le transforme în locuințe sociale, rămâne neschimbată. În luna iunie, consilierii locali au discutat despre cumpărarea unor apartamente cu 1, 2 sau 3 camere care să fie utilizate sub formă de locuințe sociale și au alocat suma de 2 milioane de euro din bugetul local pentru acest scop. Primăria a primit acum 12 oferte eligibile pentru achiziționare.
La jumătatea lunii iunie consilierii locali din Cluj-Napoca au decis să aloce o sumă de aproximativ 2 milioane de euro achiziționării de locuințe sociale. Viceprimarul Dan Tarcea a relatat pentru presa locală următoarele: „ Pentru locuințele sociale am alocat suma de 2 milioane de euro din bugetul local. În data de 6 decembrie a fost termenul limită pentru care s-au putut depune ofertele. Avem 12 oferte, acum urmează partea de evaluare și negociere, să mai cumpărăm și alte locuințe. În prezent, avem circa 300 de cereri nesoluționate. Desigur, am mers și pe varianta de construire a locuințelor sociale. Pe strada Ghimeșului, avem 12 locuințe sociale care vor fi gata anul viitor”
Până acum Primăria a achiziționat un apartament cu 4 camere în valoare de aproape 100.000 mii de euro. Apartamentul este poziționat în zona Mănăștur și are o suprafața utilă de aproximativ 80 de mp. Proprietarii inițial au cerut suma de 111.250 de euro, ajungând în final, după o sesiune de negocieri, să îl vândă cu 16.850 de euro în minus. După această mare achiziție, Primăria Cluj-Napoca a mai primit 12 oferte eligibile care urmează să fie discutate în următoarele ședințe de consiliu pentru a putea atinge pragul de 25 de locuințe sociale achiziționate pe care și l-a propus administrația locală.
Necesitatea acestor achiziții este evidentă pentru Primăria Cluj-Napoca având în vedere că anual aceasta acordă în medie 15 locuinţe sociale în condiţiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an.
Ce și-a propus Primăria în vară
„Primăria Cluj-Napoca va cumpăra de pe piaţa liberă apartamente cu 1, 2 şi 3 camere, cu destinaţia de locuinţe sociale, având în vedere numărul redus de astfel de locuinţe. Avem un buget pentru acest an între 1-1,5 milioane de euro şi sperăm să putem achiziţiona circa 25 de locuinţe. Anual, la nivelul municipiului se alocă 15 locuinţe sociale, în condiţiile în care numărul de cereri este de 400. Se va constitui o comisie de identificare a necesităţilor de locuinţe sociale şi una de negociere a preţurilor de achiziţie a locuinţelor sociale”, au declarat reprezentanţii Primăriei în cadrul unei ședințe de Consiliu.
Care este situația actuală a locuințelor sociale din Cluj-Napoca
Actualmente situația locuirii sociale nu este una tocmai favorabilă în Cluj-Napoca, deoarece municipalitatea se confruntă cu o problemă destul de dificilă din cauza fondului mult diminuat de locuinţe aflate în proprietatea acesteia, iar cererile sunt extrem de multe.
Documentațiile oficiale ale municipiului, făcute publice în vederea achiziționării de pe piața liberă a unor imobile de LOCUINȚE CU DESTINAȚIA DE LOCUINȚE SOCIALE, arată că: „Conform datelor ultimului recensământ al populaţiei (2011), în România erau 8.722.398 locuinţe, din care doar 98.263 erau locuinţe proprietate de stat. Conform acestor date, la nivelul judeţului Cluj există un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi, din care doar 2.537 se aflau în proprietatea statului. La nivelul municipiului Cluj-Napoca existau 129.837 locuinţe, din care 98,1% în proprietate privată şi 1,3% în proprietate de stat. În anul 2014, stocul de locuinţe din fondul public în municipiul Cluj-Napoca era de 1.554 unităţi, adică sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraş. Stocul a inclus 174 locuinţe construite prin programul ANL, 1.368 locuinţe sociale şi locuinţe din fondul locative de stat, ocupate în proporţie de 100% şi 12 locuinţe de necesitate”