Eroii nu există doar în filme, ci îi găsim printre noi și, de cele mai multe ori sunt deghizați în oameni simpli, care își duc copiii la școală sau stau la rând la magazin să își plătească cumpărăturile. Acești oameni însă, odată ce își iau uniforma, devin eroi.

BZC vă prezintă acești „eroi dintre noi” într-o serie de articole care vor avea în centru medici, polițiști, pompieri sau orice alte persoane care prin munca lor fac lumea puțin mai bună.

Andreea Vlaic are 30 de ani și este om, femeie, soție și agent de poliție în cadrul Poliției Rutiere Huedin. De loc din Vatra Dornei, județul Suceava, tânăra a urmat școala de agenți de poliție de la Cluj, alegând în cele din urmă să se stabilească la Huedin, fiind îndrăgostită de zona montană.

 De-a lungul anilor, munca de polițist și-a spus cuvântul. Au fost momente frumoase și mai puțin frumoase, dar Andreea a învățat că disciplina este cel mai important lucru când vine vorba de munca de polițist. Tânăra a știut încă de pe băncile liceului că dorește o carieră în poliție, motiv pentru care a studiat în paralel și Dreptul, ca să o ajute în munca ei de zi cu zi. Cu toate acesta, fiindcă viața e frumoasă și plină de lucruri neașteptate, nu totul a decurs chiar conform planului. Lucrurile însă, în final, s-au așezat.

„Am făcut Școala de Poliție de la Cluj și în paralel am urmat cursurile Facultății de Drept Dimitrie Cantemir. Imediat după ce am terminat liceul m-am înscris la Școala de Poliție, dar am zis că în cazul în care nu reuşesc, să am un plan de rezevă, așa că m-am înscris la Facultatea de Jurnalism. Văzându-mă însă în final elevă la Școala de Poliție, am renunțat la Jurnalism și m-am orientat spre Drept. În timpul săptămânii învățam să fiu polițist, iar în weekenduri mergeam la facultate. Această combinație m-a ajutat, mai ales că am făcut școala chiar când s-a făcut trecerea de la vechiul Cod penal la cel nou”, a povestit pentru BZC Andreea Vlaic.

A învățat ce înseamnă disciplina

Perioada anilor de instructaj a fost una ușoară și frumoasă pentru Andreea, mai ales că în acea perioadă începuseră să fie tot mai multe fete la Școala de Poliție. Ce consideră ea cel mai de preț lucru învățat este disciplina nu doar la locul de muncă, ci și în viața de zi cu zi.

„Pentru mine a fost ușor în perioada școlii. Eram destule fete, nu era ca la început când erau puține. Am fost o clasă echilibrată, jumătate fete, jumătate băieți. Am făcut acele servicii obligatorii în școală la cantină, la punctele de control. Era destul de strict, așa că pot să zic că am învățat să fiu disciplinată: trezit de dimineață, ore de studiu, program fix. Disciplina în poliție este destul de importantă, iar în școală înveți să fii disciplinat în viața personală, nu doar la serviciu. Să te trezești de dimineață și să îți faci patul este o chestiune de disciplină, pe care nu toți o fac. Așadar, dacă ești disciplinat acasă, vei fi și la locul de muncă. De asemenea, cu ajutorul acestei discipline îți va fi mult mai ușor să oferi respect. Cred că disciplina și respectul merg mână în mână”, a mărturisit agentul de poliție.

A ales Huedinul fiindcă iubește zona montană

După ce a terminat cursurile Școlii de Poliție, Andreea a fost nevoită să stea aproape un an de zile fără loc de muncă. Apoi, când a venit timpul repartizărilor a ales Huedinul fiindcă a mai fost în vizită în zona montană din jurul orașului și s-a îndrăgostit de acele locuri.

„Am făcut parte dintr-o generație care a stat pe tușă 10 luni fiindcă nu am putut fi repartizați din lipsă de locuri. Am terminat în 2011, dar examenul de absolvire și repartizarea au avut loc abia în 2012. Fiindcă încă urmam cursurile Facultății de Drept, am ales să rămân în județul Cluj. Am ales Huedinul în momentul în care am ajuns la rând la repartizare. Mai erau disponibile locuri și în alte părți, dar am ales acest oraș fiindcă îmi plăcea zona de munte din apropiere. Am lucrat și la o secție de poliție rurală și la un post de poliție. La postul de poliție am lucrat în comuna Rîșca. Acolo erau oameni extrem de liniștiți. Nu țin minte să fi avut probleme, să fi fost evenimente deosebite. Am avut parte de colegi-tutori care m-au ajutat foarte mult”, a povestit Andreea.

Andreea mărturisește că în toți acești ani de când este polițist nu a simțit că ar fi fost defavorizată din cauza faptului că este tânără sau este femeie.

Șoferii sunt mai respectuoși cu femeile

În luna mai, Andreea împlinește 9 ani de când este în poliție și a putut să observe multe lucruri. Ce a observat este că șoferii tind să fie mai respectuoși când îi oprește, tocmai fiindcă este femeie. Cei care nu sunt respectuoși, nu țin cont că agentul este o femeie sau un bărbat.

coral

„Fiindcă sunt femeie, șoferii tind să fie mai respectuoși. Eu nu am avut probleme mari, dar unii șoferi într-adevăr tind să fie recalcitranți. Unii au ridicat tonul, dar cu atât au rămas și, desigur, cu un avertisment sau o amendă, în funcție de abatarea pe care au făcut-o. Respectul și comunicarea între șofer și agentul de poliție este foarte importantă pentru ca interacțiunea să decurgă cât mai natural”, a spus tânăra.

O situație haioasă, dar din care a învățat lucruri importante

În cei aproape 9 ani de când este agent rutier, Andreea a văzut multe lucruri. Unele mai frumoase, altele mai puțin frumoase. Desigur, de cele mai multe ori, amintirile plăcute rămân în minte și în suflet.

„Imediat ce m-am mutat la Compartimentul Rutier am fost solicitaţi pentru un accident la ieșire din localitatea Sâncraiu. Într-o curbă, o mașină a ieșit în decor. Am ajuns la fața locului cu colegul meu și am văzut că atât șoferul, cât și pasagerul din dreapta, oameni în toată firea, stăteau unul în brațele celuilalt pe locul pasagerului. Ca să nu ne dăm seama cine conducea mașina. Amândoi erau sub influența alcoolului, amândoi din zona Huedinului. Atunci l-am urmărit pe colegul meu, care avea mai multă experiență să văd cum rezolvă această situație, cum află cine a fost cel vinovat pentru producerea accidentului. Amândoi au fost testați, apoi au fost duși la probe biologice și după aproximativ o oră de discuții în birou, cel care a condus a recunoscut. Cei doi băuseră fiindcă șoferului îi născuse nevasta, așa că au sărbătorit”, a povestit agentul de poliție.

După cum spuneam și la începutul articolului, Andreea, înainte de a fi agent de poliție, este om, femeie, soție. Înainte de pandemie, în timpul liber mergea împreună cu soțul ei în vizită la prieteni sau prietenii veneau în vizită la ei. Așa se relaxau după o zi sau o săptămână cu multă muncă. Acum, din cauza pandemiei, Andreea și soțul ei petrec mai mult timp împreună, acasă, ferindu-se și ferindu-i pe cei dragi de o posibilă îmbolnăvire.