În urmă cu 310 ani, între 19 octombrie și 8 noiembrie 1714, regele Suediei, Carol al XII-lea, venind din Imperiul Otoman, a petrecut trei săptămâni în Argeș, pe drumul său de întoarcere spre țara natală. Carol al XII-lea a fost găzduit la conacul boierului Budișteanu, situat pe teritoriul comunei Budeasa-Argeș.

Conacul Budișteanu, o bijuterie arhitectonică, se află la intrarea în comuna Budeasa, într-un peisaj de vis, la mai puțin de 50 de metri de primărie. Înaltul oaspete scandinav a fost însoțit, din porunca domnitorului Ștefan Cantacuzino, de marele vornic Radu Popescu, unul dintre cronicarii vremii. Deși traversarea Țării Românești era programată pentru șapte zile, șederea de aproape trei săptămâni a regelui suedez la Pitești a fost motivată, printre altele, de așteptarea pașapoartelor de intrare în Imperiul Otoman.

În amintirea acestui sejur, pe conacul Budișteanu din Budeasa, una dintre cele mai frumoase comune din Argeș, a fost montată o placă cu textul: „Carol al XII-lea, regele Suediei, fugărit de vrăjmași, s-a ascuns și odihnit aici”. Șederea regelui a marcat istoric comuna, făcând-o faimoasă chiar și în nordul Europei. În anii ’80, o echipă de filmare din Suedia a venit în Budeasa pentru a realiza un documentar dedicat marelui rege.

Epopea lui Carol al XII-lea a reaprins interesul în Suedia, unde general locotenentul Åke Sagrén a înființat o asociație de voluntari, Carolus Rex Revivat, care a reconstituit călătoria regelui de la Pitești până la Stralsund. În septembrie 2000, voluntarii au plecat din Pitești, refăcând traseul cu cai și trăsuri, exact ca în 1714, având la dispoziție 31 de cai, 30 de camioane și 70 de voluntari.

Conacul Budișteanu și parcul său sunt monumente istorice de categoria A, de interes național. Retrocedat, conacul a fost restaurat cu succes de proprietarul bucureștean, care a investit într-un proiect atent la detalii, sprijinit de Direcția Județeană pentru Cultură Argeș. Conacul are o istorie bogată și ar fi de interes turistic, dar decizia aparține proprietarului.

Prima etapă de construcție a conacului, în 1589, este atribuită lui Pană ot Budeasa, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul. Între 1762-1764, marele armaș Șerban Budișteanu a refăcut clădirea din temelii, iar în 1870, generalul Alexandru Budișteanu a adus modificări. Între 1922-1927, Dimitrie Budișteanu a extins conacul.

Într-o cameră de la etajul conacului se află o inscripție care amintește că aici a locuit regele Carol al XII-lea în drumul său spre casă.

După mai multe bătălii câștigate în Europa, Carol al XII-lea, regele Suediei, a văzut cum ambițiile sale s-au prăbușit după dezastrul de la Poltava (1709). Refugiat la Varnița, lângă Bender, și-a petrecut acolo aproape patru ani, fiind ulterior dus de turci la Demotica, lângă Adrianopole, unde a rămas până în toamna anului 1714, când i s-a permis să plece spre Suedia, traversând Valahia și Transilvania.

Pe 19 octombrie 1714, Carol al XII-lea a ajuns la Pitești, așa cum se menționează într-o scrisoare trimisă lui de Torcy, ministrul de externe al lui Ludovic al XIV-lea. Totuși, regele suedez nu a rămas la Pitești, ci a poposit la câțiva kilometri distanță, la Budeasa.

Motivele șederii la Budeasa erau multiple: aștepta trupele rămase la Varnița (Bender) și un răspuns pozitiv de la Viena pentru suma de 50.000 de galbeni, solicitată împăratului Carol al VI-lea sub formă de împrumut.