coral

Căldura extremă a făcut ca unele râuri să se „evapore” ori să-și micșoreze debitul. În plin Cod roșu de caniculă, sunt sunt peste 200 de zone din țară în care au secat fântânile, potrivit Știrilor ProTV.

Din cauza temperaturilor ridicate, multe fântâni seacă.

Rezervele din sol sunt în scădere, iar autoritățile fac apel la populație să nu mai ude grădinile și să nu își umple piscinele cu apă de la rețea.

Râul Sohodol a secat pe mai mulți kilometri, iar fauna acvatică încearcă să supraviețuiască în câteva ochiuri de apă.

Sunt probleme și pe Dunăre. Debitul fluviului este, la intrarea în țară, sub media multianuală și continuă să scadă.

Gradul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare din țară este de 80%, dar, până la sfârșitul lunii, ar putea să mai scadă cu trei procente.

„Anul trecut, în aceeași zi, am avut 88% gradul de umplere”, spune Sorin Rîndașu, directorul Departamentului Situații de Urgență al Apelor Române, potrivit Știrilor ProTV.

În 290 de localități racordate la sisteme centralizate de alimentare cu apă s-au instituit deja restricții.

„Pe măsură ce numărul fântânilor o să crească, probabil va fi nevoie de sprijinul ISU”

Aproape 900 de gospodării din Piscani – Argeș primesc apă doar trei ore pe zi. Autoritățile spun că au fost nevoite să recurgă la această măsură pentru că oamenii consumau nechibzuit apa. În plus, s-au înregistrat și furturi.

Potrivit Apelor Române, fântânile au secat în 239 de localități. Cele mai mari probleme sunt în Botoșani, Vaslui și Neamț.

„Pe măsură ce numărul fântânilor (secate) o să crească, probabil că va fi nevoie de sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru alimentarea cu apă”, spune Sorin Rîndașu, directorul Departamentului Situații de Urgență al Apelor Române, potrivit sursei citate.

Din fericire, nu sunt probleme cu alimentarea cu apă pentru Centrala nucleară Cernavodă și nu se impun restricții, arată Știrile ProTV.

 

coral

coral