Consiliul Județean Cluj se implică în acțiunea de igienizare a lacului Tarnița, organizată de Clubul Alpin Român Filiala Cluj, în perioada 23-25 iunie 2023.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Continuăm să ne implicăm în proiectele care urmăresc protejarea mediului înconjurător. Având în vedere faptul că este vizat unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din județ, încurajez clujenii să participe la această acțiune atât de amplă și să contribuie la conservarea și valorificarea lacului Tarnița. Asigurăm organizatorii de întreg sprijinul nostru și de toată susținerea pentru derularea evenimentului în condiții optime.”

Astfel, sprijinul forului administrativ județean se materializează prin punerea la dispoziție a ambarcațiunilor avute în dotare, precum și prin participarea unor angajați din cadrul aparatului de specialitate. Totodată, evenimentul va beneficia de asistența și suportul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean.

Manifestarea presupune colectarea deșeurilor atât de pe uscat, cât și de pe apă, din caiac/canoe/barcă, urmând a fi acoperită o zonă de peste 25 de km în jurul lacului, respectiv cca. 11 km în linie dreaptă pe luciul de apă.

Activitatea va necesita un număr de 120 de voluntari care, pe lângă ecologizarea propriu-zisă a lacului, vor putea lua parte, de asemenea, și la o campanie de conștientizare. Înscrierile se pot face accesând link-ul https://carcluj.ro/activitati/igienizarea-lacului-tarnita?fbclid=IwAR2mnqd5FAzbY6pnufwLKU3F34DBrw6o3D3y1-Bnv9u2HZKNigZ_acUa1ak.

Reamintim faptul că forul administrativ județean a încheiat un protocol de colaborare cu Clubul Alpin Român Filiala Cluj în vederea derulării în comun a unor acțiuni de voluntariat pentru igienizarea, refacerea sau realizarea de infrastructură turistică, respectiv poteci de drumeție, ciclism, trasee de escaladă, în acele zone care prezintă un potențial turistic deosebit în județ.

Consiliul Județean încurajează un comportament responsabil față de mediul înconjurător, implicându-se în mod activ și susținând constant proiectele ce vizează protejarea și conservarea bogățiilor naturale ale Clujului, dintre care menționăm doar câteva: acțiunile de ecologizare a lacurilor Beliș și Tarnița, a Cheilor Turzii și a Cheilor Turenilor, campania națională de curățenie ,,Let`s Do It, România!”, activitățile de împădurire din zona comunei Petreștii de Jos și de la Măguri-Răcătău etc.