Fostul rector Cornel Catoi si Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca invatati sa numere de Tribunalul Cluj. Cornel Catoi a fost suspendat azi din functia de rector de catre Tribunalul Cluj. Vor urma noi alegeri la USAMV.
Cornel Catoi s-a crezut mai destept decat Basescu si a incercat sa se instaleze pentru un al treilea mandat la conducerea USAMV, desi legea educatiei prevede extrem de clar ca un rector nu poate ocupa functia mai mult de doua madate (“O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de doua mandate” – art. 138 alin. 5)
Dupa schimbarea duratei mandatului presedintelui de la 4 la 5 ani pana si Basescu s-a convins ca doua mandate inseamna doua mandate si nu trei, indiferent daca au fost de 4 sau de 5 ani.
In schimb, Cornel Catoi a crezut ca in Romania nu mai functioneaza nici matematica elementara si nici justitia si s-a lipit de scaun atat cat s-a putut.
Dupa ce si-a convins colegii senatori de la Universitate sa ii permita sa candideze nelegal si pentru un al treilea mandat, in timpul campaniei a fost acuzat de amenintari si presiuni asupra votantilor si dupa alegeri s-a mai descoperit si ca “a uitat” sa treaca 413 alegatori pe listele de votare fiind acuzat si de fraudarea alegerilor.
Prin solutia de azi, Tribunalul Cluj a demonstrat ca justitia functioneaza si a decis suspendarea din functia de rector, respectiv au fost suspendate atat hotărârea Senatului Universității prin care a fost validata candidatura acestuia cat si hotararea Senatului prin care a fost confirmat rezultatul alegerilor si validat mandatul de rector al dl. Cornel Catoi. Astfel au fost suspendate actele principale emise de Senatul Universitatii si in baza carora s-au desfasurat alegerile si a fost ales in mod nelegal rectorul, marcând un moment crucial în lupta împotriva abuzurilor administrative de tip dictatorial.
Într-o demonstrație de independență și imparțialitate, Tribunalul a respins și tentativele Universitatii de a justifica nelegalitatile facute si a dat un semnal clar că intimidarea si presiunile sefilor pot functiona asupra alegatorilor sau angajatilor, dar nu si in sălile de judecată.
Decizia este executorie imediat si suspendarea mandatului rectorului are un impact semnificativ asupra administrării și funcționării universității, care este fortata astfel să reconsidere procesele decizionale si alegerile facute in trecut.
Având în vedere această situație și pentru a preveni repetarea unor asemenea nelegalități, devine evidentă necesitatea organizării urgente de către universitate a unor noi alegeri pentru funcția de rector. De aceasta data devine esential ca noile alegeri să fie desfășurate într-un mod transparent și democratic pentru a putea asigura astfel o conducere legitimă a Universitatii, conducere ce sa poata fi respectată de întreaga comunitate academică.
Felicitam eforturile putinilor profesori Muntean Leon, Oros Nechita Adrian, Florian Vasile, Constantinescu Radu Şi Cocan Daniel, care au avut curajul de a lupta impotriva acestor abuzuri dictatoriale.