Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj (AIAC), Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu și Galeria de Artă Kunsthaus7b, în parteneriat cu EUNIC (Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din UE), au vernisat, marți, în corpul de legătură dintre cele două terminale de pasageri, o expoziție de pictură și fotografie intitulată „La masă”.

Prin expoziția „La masă”, AIAIC aduce din nou arta mai aproape de pasageri, expoziția de pictură și fotografie internațională cu accente gastronomice având scopul de a promova diversitatea bucătăriei transilvănene, prin intermediul mijloacelor de expresie-cultural artistice. Expoziția va fi disponibilă publicului călător și tuturor celor interesați până la sfârșitul anului, în perioada 9 iulie – 31 decembrie 2019.

Lucrările sunt realizate de șase artiști din șase țări: Austria (Klaus Pichler), Franța (Nicolas Friess), Germania (Ingrid Weiszman), Ungaria (Eifler János), Italia (Patrizia Casagranda), respectiv România (Albert Sofian). Fiecare dintre ei aduce o parte a culturii lor și un punct de vedere diferit asupra tematicii gastronomice a expoziției. Astfel, prin expoziția „La masă”, Aeroportul aduce din nou arta mai aproape de pasageri, continuând programul „Artă la Aeroport”, demarat încă din 2015.

La tăierea panglicii, directorul general al AIAIC, David Ciceo i-a felicitat pe Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germane la Sibiu și pe Thomas Emmerling, directorul Galeriei de Artă Kunsthaus7b) pentru eforturile depuse în nașterea acestui proiect inedit.

„Expoziția este una specială, este o dovadă că putem arăta și putem promova arta într-o formă diferită. Aeroportul este un loc unde oamenii se întâlnesc, dar astăzi (n.red. marți) se aventurează într-o nouă experiență, își deschide porțile pentru arta contemporană. Clujul este cunoscut pentru scenele de artă, pentru Fabrica de Pensule, unde artiști tineri folosesc spațiul pentru a-și exprima ideile noi. (…) Ați arătat curaj și deschidere, mulțumesc că Aeroportul le oferă pasagerilor o experiență diferită!”, a declarat Hans Erich Tischler.

„La prima vedere ar părea ciudat – artă, mâncare, aeroport –, însă am avut câteva idei interesante care au stat la baza acestei expoziții. Valori europene, care leagă toți acești factori: estetica și libertatea. Ne-am gândit să aducem împreună artiști care și-au adus contribuția la mâncarea transilvăneană (…) Există estetică în artă, o estetică în călătorii și în revederea prietenilor și familiei, precum există estetică și în ceea ce privește mâncarea, gastronomia”, a punctat Thomas Emmerling.

Telegdi Andrea, atașatul economic al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca și-a exprimat speranța că, în cel mai scurt timp, orașul de pe malul Someșului mic va avea cursă directă spre capitala Ungariei.

„Acest eveniment are drept scop apropierea oamenilor de artă. «La masă» este una dintre cele mai efective mijloace pentru construirea unui dialog între diferite culturi. Avem încredere că, în curând, vom avea posibilitatea să lansăm și cursa Cluj-Napoca – Budapesta, cu asistența substanțială a domnului Ciceo. Prin intermediul acesteia vom avea posibilitatea să aducem și mai aproape gastronomia Ungariei de Cluj și gastronomia ardeleană de Ungaria”, a declarat Telegdi Andrea.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj investește constant în consolidarea dialogului cultural internațional adecvat, apelând în acest sens la o rețea extinsă de rute, formată din cele 45 de destinații regulate spre 21 de țări din Europa și Orientul Mijlociu. Sezonul de vară recomandă o incursiune culturală inedită în orașe precum Veneția, Paris, Viena, Budapesta sau Berlin, demers capabil să aducă elemente ale culturii europene mai aproape de Cluj-Napoca. „Indiferent de țara sau destinațiile alese, arta gastronomică ca limbaj comun internațional și formă de cunoaștere reprezintă un exponent al echilibrului, al armoniei și al esteticului”, se arată într-un comunicat al Aeroportului.