Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat vineri, în unanimitate, alegerile prezidențiale, cu doar două zile înainte de turul al doilea, care ar fi trebuit să-i pună față în față pe Elena Lasconi și Călin Georgescu. Potrivit unui comunicat oficial al CCR, întregul proces electoral urmează să fie reluat, iar Guvernul va stabili o nouă dată pentru organizarea scrutinului.

Decizia presupune reluarea alegerilor de la zero, cu toți candidații obligați să se reînscrie și să treacă din nou prin validarea candidaturilor de către Biroul Electoral Central.

Justificarea Curții Constituționale

CCR a invocat articolul 146, litera f, din Constituție, care îi conferă atribuția de a veghea la respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele sufragiului. În comunicat, Curtea a precizat:

„Curtea Constituțională anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României.”

Motivele anulării: ingerințe externe

Decizia vine pe fondul unor acuzații grave privind manipulări externe în procesul electoral. Potrivit informațiilor desecretizate de serviciile de informații, s-au constatat ingerințe rusești, inclusiv în legătură cu campania lui Călin Georgescu, un candidat cu viziuni pro-ruse.

În pofida tensiunilor, votul în Diaspora, care se desfășoară pe parcursul mai multor zile, continuă deocamdată, însă procesul electoral general a fost suspendat până la stabilirea unei noi proceduri oficiale.

Reacții și consecințe

Elena Lasconi a declarat la Radio România Actualități că această decizie va provoca „o stare de tensiune majoră în societate” și a sugerat că ar fi fost mai bine să se permită românilor să își finalizeze alegerea.

Sesizările care au dus la această hotărâre au fost depuse de mai multe entități, inclusiv SNSPA, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș.

Ce urmează?

Guvernul urmează să stabilească noile date și proceduri pentru reluarea alegerilor, care vor implica un proces complet de reîncepere a campaniei. Între timp, tensiunile politice cresc, iar societatea rămâne într-o stare de incertitudine.