Dr. Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia, cercetător în primul proiect de astronomie polară al Bulgariei, a instalat pe insula Livingston un echipament ştiinţific de măsurare proiectat şi construit în Departamentul decomunicaţii radio şi tehnologii video,  folosit pentru a efectua observaţii radio ale Soarelui.

Demerul său este parte a unui proiect care studiază impactul activităţii solare asupra dinamicii ionosferice şi fluxurile de particule de înaltă energie de deasupra Antarcticii, potrivit BTA, citată de Agerpres.

Nachev subliniază că proiectul este un exemplu de cooperare de succes între Institutul de Astronomie şi Observatorul Naţional Astronomic din Rozhen la Academia Bulgară de Ştiinţe (BAS), Şcoala Navală din Varna şi Universitatea Tehnică din Sofia.

Instrumentaţia instalată la baza bulgară antarctică a funcţionat fără probleme timp de aproape două luni, colectând date valoroase despre activitatea solară şi relaţia acesteia cu câmpul magnetic al Pământului. În cadrul proiectului se desfăşoară patru experimente principale.

Primul vizează măsurarea emisiilor radio din erupţiile solare. Antarctica oferă un mediu extrem de curat pentru astfel de observaţii, deoarece nu există perturbatori locali, cum ar fi tehnologii de comunicaţie, care altfel ar face dificile măsurători precise. Aceasta permite asocierea clară a unui anumit semnal radio cu o activitate solară specifică.

Cel de-al doilea experiment investighează erupţiile solare şi impactul acestora asupra ionosferei. Dr Nachev explică faptul că echipamentul, dezvoltat la Universitatea Tehnică, a fost instalat atât în Bulgaria, cât şi pe insula Livingston. Aceasta permite urmărirea cu precizie a erupţiilor solare şi determinarea impactului acestora asupra diferitelor emisfere.

Al treilea experiment are ca scop măsurarea câmpului magnetic al Pământului şi a variaţiilor acestuia şi relaţia lor cu activitatea solară. Echipamentul de măsurare lângă poli este cheia, deoarece liniile de câmp ale Pământului converg exact în regiunile polare. Datele din aceste măsurători vor ajuta la analizarea modului în care câmpul magnetic răspunde la diferite evenimente solare.

Al patrulea experiment examinează particulele de înaltă energie care intră în atmosferă în timpul ejecţiilor de plasmă sau al ejecţiilor de masă coronală de la Soare. Aceste particule, atrase de câmpul magnetic al Pământului, se concentrează în regiunile polare.

Soarele este în prezent la vârful ciclului său de 11 ani

Prin compararea datelor cu rezultatele celor două experimente anterioare vor putea fi realizate predicţii mai precise ale efectelor activităţii solare.

Ivaylo Nachev subliniază că această cercetare este deosebit de valoroasă deoarece Soarele este în prezent la vârful ciclului său de 11 ani. Observarea lui în această perioadă va oferi perspective importante asupra viitoarelor cicluri solare, completează cercetările în domeniul relaţiei dintre câmpul magnetic al Pământului şi activitatea solară şi oferă noi date despre furtunile geomagnetice.

Pomovarea astronomiei polare

El observă că există dovezi în literatura ştiinţifică despre oameni care se confruntă cu disconfort în timpul unor astfel de furtuni. Rezultatele experimentale publicate vor permite altor oameni de ştiinţă să analizeze relaţia dintre activitatea solară, furtunile geomagnetice şi impactul lor asupra sănătăţii umane.

Nachev a spus că unul dintre obiectivele principale ale proiectului este promovarea astronomiei polare şi a cercetării spaţiale.