Fiecare dintre noi adoptă un regim alimentar după bunul plac, alții după starea de sănătate sau după recomandarea nutriționiștilor sau a doctorilor. Părerile sunt împărțite, unii oameni preferând să consume și produse de origine animală, alții însă, limitându-se doar la legume, fructe și pește.
Postul Paștelui este abia la început și este considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. La ortodocși, postul Paștelui a început în data de 2 martie 2020, Paștele fiind sărbătorit pe data de 19 aprilie.
Pe lângă multe variante pe care le putem lua în considerare, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandvich simplu, rapid și gustos.
În urma studiilor pe care le-a efectuat, Asociașia infoCons InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandvich, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.
Într-un astfel de sandvich putem găși următoarele E-uri:
1. Pate de post în care se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume
E-uri
E407, 22 (95.65%), E621, 21 (91.30%), E301, E150, E330, E481, E452, E415, E472 (43.47%), E451, (43.47%)
2. Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care:
E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
3. Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:
E160 – Beta-caroten
E170 – Carbonat de calciu
E200 – Acid sorbic
E223 – Metabisulfit de sodiu
E262 – Acetat de sodiu
E263 – Acetat de calciu
E270 – Acid lactic
E282 – Propionat de calciu
E300 – Acid ascorbic
E304i – Palmitat de ascorbil
E322 – Lecitină
E330 – Acid citric
E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași
E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
Pentru a întregi această gustare și a avea un nivel de saturație mai mare, putem adăuga:
4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).
și ca desert
5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.
Adunându-se astfel doar la o singură masă 38 de aditivi alimentari.
Recomandat este să avem 3 mese pe zi, uneori chiar și cu mici gustări între ele. Dacă adunăm și aditivii alimentari de la celelalte alimente/sucuri consumate în ziua respectivă, ne trezim că am ingerat un număr destul de mare de E-uri, uneori acestea repetându-se în dieta din acea zi, fapt care poate dauna.
"Și produsele de post conțin E-uri. Trebuie să fiți atenți la câte E-uri consumați într-o zi.
Nu uitați să citiți etichetele produselor înainte de a le consuma!
InfoCons vă pune la dispoziție aplicația „InfoCons”, pe care o puteți descărca gratuit de pe orice dispozitiv iOS sau Android și unde puteți scana etichetele produselor.
De asemenea, nu uitați că, dacă întâmpinați o problemă, puteți apela numărul 021 96 15, număr cu tarif normal în rețeaua Telekom și consultanții noștri vă vor oferi informații despre cum puteți depune o sesizare. Vă rugăm să țineți seama că, pentru o sesizare eficientă, trebuie să prezentați bonul fiscal.