Medicul nutriționist Mihaela Bilic a clarificat de ce colesterolul are o reputație proastă, dar subliniază totodată că acesta este esențial pentru viață și joacă roluri vitale, inclusiv în structura sărurilor biliare, a hormonilor, creierului și vitaminei D.
„Paștele fără ouă nu e de imagina! Iar când vorbim de ouă, vorbim despre colesterol! De ce ne temem atât de mult de acest cuvânt? Chiar dacă colesterolul are o reputație proastă în nutriție, este o formă de grăsime esențială pentru viață, cu multiple funcții în organism. Colesterolul face parte din structura sărurilor biliare, hormonilor, creierului și vitaminei D,” explică Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
Colesterolul se găsește doar în produsele de origine animală, precum ouăle, carnea, mezelurile, brânzeturile și untul. Totuși, nutriționistul menționează că alimentația furnizează doar 10% din colesterolul din sânge, majoritatea acestuia fiind produs intern, în ficat.
„Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au un impact mult mai negativ asupra colesterolului decât consumul de grăsimi animale,” subliniază Bilic.
Mihaela Bilic a detaliat și factorii alimentari care pot influența pozitiv nivelul colesterolului din sânge:
„- Acizii grași esențiali omega 3 din pește: Consumat de cel puțin două ori pe săptămână, peștele gras ajută la fluidizarea sângelui, scăderea inflamației, a colesterolului total și a fracției LDL.
-
Dieta bogată în fibre din cereale integrale, fructe și legume: Fibrele nu au un rol nutritiv direct, dar accelerează tranzitul intestinal și limitează absorbția colesterolului. 5-10 grame de fibre în plus pe zi pot reduce LDL colesterolul cu 5%.
-
Vitaminele antioxidante A, C și E din legume, fructe și semințe protejează împotriva aterosclerozei. Vitamina E din avocado și uleiuri este cel mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol, prevenind aderarea acestuia la pereții vaselor de sânge.
-
Calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra profilului lipidic: Un aport de calciu mai mare de 1 gram pe zi (adică 3 porții de lactate) scade tensiunea arterială și nivelul de LDL colesterol.
-
Fitoestrogenii din soia au un efect similar cu hormonii estrogeni feminini, oferind protecție cardiovasculară prin scăderea nivelului de LDL colesterol; de aceea, dislipidemiile afectează mai frecvent bărbații și femeile la menopauză.
-
Sterolii vegetali din porumb și produsele pe bază de soia blochează absorbția colesterolului din intestin, reușind să reducă nivelul colesterolului din sânge cu 5-10%,” a adăugat Mihaela Bilic pe Facebook.