coral

Toamna a revenit încă o dată și a umplut Clujul de culori. Odată cu venirea acestui anotimp, majoritatea clujenilor nu pot să nu se plimbe pe stradă, să admire orașul și să se gândească la celebrele versuri ale scriitorului clujean Horia Bădescu: „E o toamnă nebun de frumoasă la Cluj”. 

coral

„Poezia aceasta este legată de iubirea mea pentru Clujul în care trăiesc de mai bine de jumătate de secol. Este legată de tot ceea ce ține de latura asta studențească, universitară. Estul Clujul miilor de oameni care s-au format aici și care au posibilitatea să retrăiască în fiecare toamnă și atmosfera universitară lu deopotrivă minunatele toamne ale Clujului. Se mai întâmplă uneori să nu fie nebun de frumoase. Dar, de obicei, toamnele sunt nebun de frumoase la Cluj. Iubesc acest oraș în care m-am format, în care mi-am trăit viața, căruia i-am dedicat poeme și nu numai. I-am dăruit un festival de poezie, Festivalul Blaga, i-am dăruit câțiva ani Teatrului Național, unde am fost director, am reînfințat radioul după Revoluție. M-am implicat în viața orașului și l-am iubit ca cetățean și ca scriitor”, a explicat poetul Horia Bădescu.

„De Juventute”

Ascultă cum cântă întâiele brume,
dezmăţ de culori e-n copacii ursuzi.
Acum te poţi pierde pe străzi fără nume,
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj.
Acum bate-n turnuri o oră regală,
din vechi manuscripte vocabule ies,
e-un ceas când oraşul în haine de gală
începe să cânte .

O stea poţi purta noaptea asta pe umăr
poţi iubi, poţi vorbi cu prietenii duşi,
poţi uita anii care se-adună la număr;
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj!

Horia Bădescu, cetățean de onoare al Clujului

În luna februarie a acestui an, cu ocazia aniversării de 77 de ani a scriitorului Horia Bădescu, primarul Emil Boc i-a acordat titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”.

Horia Bădescu (născut la data de 24 februarie 1943, Arefu, județul Argeș) este un poet, prozator și eseist român contemporan.

Este fiul lui Gheorghe Bădescu, învățător, și al Elenei (n. Petcu). Urmează studiilie liceale la Curtea de Argeș (1957-1960). Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1968), unde a studiat cu profesorii Mircea Zaciu, Ion Vlad, Iosif Pervain, Octavian Șchiau, Dumitru Drașoveanu, Ion Pulbere, Dumitru Pop etc. Face parte din gruparea revistei „Echinox”. Și-a luat doctoratul în litere cu teza Memoria Ființei – Poezie și Sacru (1997). Debut absolut cu poezie în revista „Tribuna” (1964). A fost redactor la Studioul Teritorial de Radio din Cluj, iar din 1987 director al Teatrului Național din Cluj. După 1990 a fost director al Studioului Teritorial de Radio din Cluj, apoi director al Centrului Cultural Român de la Paris și atașat cultural la Ambasada României în Franța. Este tradus și publicat în reviste literare din Franța, Belgia, Spania, SUA, Canada, Rusia, India, Bulgaria, Italia, Macedonia, Armenia, Vietnam, Peru. Este distins cu Ordinul Național „Meritul cultural” în grad de Comandor în anul 2004.

 

coral