Cercetătorii au identificat că o parte din ADN-ul moștenit de la strămoșii noștri neanderthalieni poate influența comportamentul matinal al unor persoane fără probleme.
Variantele genetice asociate cu Neanderthal au o influență semnificativă asupra ceasurilor biologice ale oamenilor moderni, determinându-i să se trezească și să se culce mai devreme decât alți indivizi.
Prin analizarea fragmentelor de ADN de Neanderthal rămase în genomurile oamenilor actuali, cercetătorii au identificat legături semnificative cu obiceiurile matinale. Acest lucru sugerează că strămoșii care s-au amestecat cu neanderthalienii au transmis aceste variante genetice, explicând de ce unii oameni au tendința de a fi matinali.
Deși majoritatea genelor preluate prin încrucișările ancestrale au dispărut în evoluție, unele au persistat, adaptând primii oameni moderni la noile condiții atunci când au emigrat din Africa în Europa sau Asia.
„În Africa tropicală, ziua avea în medie 12 ore. Vânătorii-culegători petreceau doar 30% din timpul de veghe pentru a obține hrană, deci 12 ore reprezentau un interval considerabil”, explică John Capra, epidemiolog la Universitatea California din San Francisco, conform The Guardian.
Cercetarea, bazată pe date genetice de la UK Biobank, a relevat că variantele genetice asociate cu Neanderthal sunt constant corelate cu obiceiurile matinale ale oamenilor moderni. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că există numeroase alte influențe genetice, culturale și de mediu care contribuie la această caracteristică, iar impactul genelor de Neanderthal este relativ redus.