coral

Un val de frig amenință România. După căldura din ultimele zile, săptămâna a început cu ploi intense și vânt puternic. Iar de joi, iarna își arată din nou forța.

coral

Temperaturile vor scădea în medie cu 15 grade, nopţile vor fi extrem de geroase, și nu sunt excluse ninsorile. Însă, de mărțișor, vremea se va îndrepta.

Ar fi bine să evitaţi deplasările la drum lung până mâine la prânz, dacă nu sunt esenţiale. Plouă intens în întreaga ţară, chiar şi cu 30 de litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla în multe regiuni cu peste 50 de km pe oră. În aceste condiţii, se poate forma polei, în special în zona de nord a ţării.

Elena Mateescu, director general ANM: „Vorbim de intensificări ale vântului ce pot da în rafale 80 – 100 km pe oră la altitudini mai mari de 1.800 de metri, iar în această noapte vântul se va intensifica şi în sudul Transilvaniei şi în Dobrogea la cote mai mici de 55-60 km/oră.”

Cel mai rău va fi aşadar la munte unde ninge deja, iar vântul suflă şi acum cu 100 de km la oră şi există risc de avalanşe precum pe Vârful Omu.

După vânt, vine gerul. De joi, urmează o răcire puternică a vremii care va arunca România într-un nou episod de frig. Vom trece de la maximele acestor zile, de 15 grade în unele zone, la valori minime de minus 15 grade în nopţile din weekend. Sunt anunţate şi ninsori, în special în jumătatea de nord a ţării.

Vor urma aşadar zece zile de ger în toată ţara. Iar frigul va fi puternic atât ziua cât şi noaptea. În ultima săptămână din februarie, temperaturile vor începe să crească.

Elena Mateescu, director general ANM: „Putem să spunem că dacă aceste estimări se vor confirma, da, primăvara poate să vină pe 1 martie, nu numai din punct de vedere calendaristic ci şi din punct de vedere al regimului de temperatură.”

Astfel de treceri de la frig la cald au devenit normalitate, spun experţii. Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, luna decembrie a anului trecut a fost cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani.

coral