Președintele AUR, George Simion, împreună cu alți lideri AUR și cu reprezentanți ai societății civile, au prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre.

În primul rând trebuie să îndepărtăm ideologia din industria energetică. În ultimii ani au fost taxate și închise numeroase centrale de producere a energiei electrice. Acest rău s-a făcut prin certificatele de emisii de Carbon și prin interzicerea explicită a exploatării cărbunelui, iar pe viitor, a gazului metan. Urmarea a fost un consum energetic național mai mare decât producția și un preț speculativ, a precizat deputatul clujean Alin Coleșa.

„Trebuie să exploatăm toate resursele naturale ale României în beneficiu românilor. Sistemul energetic trebuie să servească în primul și în primul rând interesele românilor. Dacă există o formulă scurtă prin care pot explica programul nostru de guvernare aceasta este că românii trebuie să fie stăpâni la ei în țară. (…) Trebuie să ținem de terenul nostru, de pământul nostru, trebuie să ținem de sistemul acesta energetic pe care l-au creat părinții, trebuie să recuperăm pachetele majoritare din companiile strategice, începând cu Petromul”, a spus liderul și președintele AUR.

Acesta a explicat și cum are în vedere recuperarea pachetelor majoritare din companiile strategice, precum Petrom.
„Prin naționalizare cu o corectă despăgubire, cu o justă despăgubire. Dar despăgubirea nu va avea loc decât după ce analizăm respectarea tuturor clauzelor din contractele de privatizare, vânzare, cumpărare și așa mai departe. Pentru că nu putem să facem cadouri, cum s-au făcut până acum de către clasa politică, unor țări precum Austria, care astăzi, exact ca pe vremea Imperiului Austro-Ungar, exploatează din România petrolul, gazele naturale, lemnul și nu se va întâmpla lucrul acesta în președinția mea”, a subliniat George Simion.

Președintele AUR a adăugat că „prioritățile noastre pe sectorul energetic sunt construirea de către Hidroelectrica, a hidrocentralei cu pompaj invers Tarnița-Lăpuștești și a tuturor celorlalte hidrocentrale aflate în curs de construire. Ne referim aici la Răstolița, ne referim la hidrocentralele de pe Jiu. Finalizarea în maxim un an a lucrărilor la centralele pe gaze de la Iernut și Brăila și punerea în funcțiune a lor, păstrarea funcțională a actualelor capacități de producție de cărbune de la Rovinari și Turceni și finalizarea în următorii 4 ani a celor 3 centrale pe gaze construite în parteneriat cu CEO plus a centralei de la Mintia”.

„Extragerea gazelor naturale și a țițeiului care trebuie să urmărească evoluția economică, astfel încât să rezulte produse finite pe termen lung și foarte lung și interzicerea temporară a exportului unor resurse. Este foarte important ca orice moleculă de gaz să rămână în țară pentru a servi petrochimia”, a mai spus liderul AUR.

George Simion a prezentat planul de măsuri pentru domeniul energetic alături de Petrișor Peiu, Dian Popescu, Laurențiu Ciurel și Nicu Bunoaica.

O altă măsuri a AUR prin care se reducere într-un mod simplu prețul speculativ de pe piața energetică este stabilirea unui preț mediu poderat al energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare, astfel încât cumpărătorii nu vor mai plăti prețul cel mai mare oferit de către ultimul consumator selectat pentru a acoperi necesarul de consum – a clarificat deputatul AUR Alin Coleșa.