Trăim vremuri ciudate. Guvernul ne comunică la fiecare pas, la fiecare OUG, HG sau Ordin de Ministru cât de mult se luptă pentru înlăturarea consecințelor războiului din Ucraina cauzat de agresiunea Federației Ruse.

Cât de mult îi pasă de economia și de exporturile ucrainiene – portul Constanță funcționează în bună măsură doar pentru produsele vecinilor, gratis bine-înțeles. Banii pe care întreprinzătorii români trebuiau să-i mai absoarbă s-au dus pentru chirii și alocații vecinilor de nord și est. De fapt doar promisiunea a fost că vom primi banii aceștia în schimbul unor fonduri neabsorbite, realitatea este că cea mai mare parte s-au plătit de bugetul de stat.

Muniția armatei noastre de mult a fost trasă asupra agresorilor ruși. Deunăzi ni le-am dat singurul sistem funcțional de rachete sol – aer Patriot. Aveam doar unul. L-am dat. Ce mai contează că ai unul sau niciunul… Un lucru e singur, sistemul Patriot împreună cu ceva muniție a costat 1 miliard de dolari. L-am dat pe nimica. Și multe altele.

coral

În vară domnu’ președinte a semnat un tratat de securitate cu Ucraina, declarându-l în vigoare încă înainte de a fi ratificat sau nu de Parlament. Acum plusează, ne mai bagă pe gât două solicitări și o informare – toate foarte controversate și nedorite de români:
* aprobarea pe teritoriul național a unei facilități de instruire în domeniul maritim a personalului miliar ucrainean;
* aprobarea participării armatei române la NSATU – misiune de asistență, securitate și instruire NATO pentru Ucraina – infrastructură, echipamente militare; găzduirea și operarea unor militari ucrainieni pe teritoriul național;
* informare privind tranzitarea teritoriului național a unor echipamente militare (bărci de asalt) donate de Suedia pentru Ucraina.

AUR nu va vota aceste solicitări ale celui mai mare turist de lux și prim-arogant din țară.

Românii nu doresc o implicare în război. Nu avem vocație, bani, armament și oameni pentru a deveni jandarmi regionali sau mondiali. Pe acest glob se petrec nenumărate agresiuni militare, războaie. Istoria ne-a învățat că e mai bine să stăm deoparte atunci când nu ne atacă cineva.

Cel mai recent rușii ne-au atacat în 1990, în Transnistria. A fost un veritabil război ruso – român, o agresiune a Federației Ruse asupra românilor. Ce au făcut Ucraina? A sprijinit agresorii ruși – până în 2014, anul invadării Crimeii de către Rusia, Ucraina a avut o lege adoptată de Rada Supremă prin care Rusia putea tranzita teritoriul ucrainean cu trupe și armament.

Se nasc câteva întrebări retorice – Este datoare România să se implice în războiul, în agresiunea declanșată de Rusia asupra Ucrainei? Este acesta războiul României? S-au comportat aceste două state onest și corect față de România și față de etnicii români în ultimele zeci de ani?

Nu contest dreptul Ucrainei de a-și apăra teritoriul și efortul pe care-l face pentru a-și atrage sprijinul internațional. Însă consider că România nu are nicio motivație juridică sau morală pentru a se implica militar în acest conflict. România nu are capacitatea militară și financiară pentru a dona tehnică militară sau muniție. România nu are capacitatea financiară de a înlocui echipamentele militare donate. Guvernul României și Președenția nu au susținerea pentru a se implica militar într-un conflict militar extern. Guvernul și Președenția nu pot implica poporul român într-un conflict aproape de țară, conflict care are potențialul de a degenera într-un conflict mondial și care ar genera pierderi umane și materiale incalculabile.

Alin Colesa

Alin Colesa

Conducerea Camerei Deputaților și a Senatului au refuzat primirea unui memoriu privind neimplicarea României în război – Grupul AUR a fost singurul care l-a primit

Un grup de reprezentanți ai societății civile au dorit să înmâneze acest memoriu conducerii Camerei Deputaților. Conform Art. 12 alin. (2) din Legea 60/1991 reprezentanți ai participanților la adunări publice au formulat petiții sau memorii le pot prezentata autorităților publice destinatare.

Grupul AUR a spălat rușinea Parlamentului, fiind singurul care i-a primit. Liderul grupului, deputatul de Cluj Alin Coleșa, l-a citit fragmentat în Plenul Camerei fiindu-i întrerupt microfonul în mod abuziv.

Memoriul exprimă opinii pe care le împărtășesc marea majoritate a românilor – păstrarea păcii și neimplicarea armată într-un război care nu este al nostru. Ele sunt următoarele:

1. adoptarea în procedură de urgență a Propunerii legislative Pl-x nr. 397/2024 – Propunere legislativă pentru declararea nulității Acordului privind cooperarea în domeniul securității între România şi Ucraina, semnat la Washington, la 10 iulie 2024. Acesta a intrat în vigoare în mod abuziv, înainte de a fi ratificat de către Parlament;

2. Încetarea oricăror acorduri/tratate/convenții prin care România s-a obligat să acorde ajutor militar, tehnică militară sau orice instruire și formare a personalului militar al Ucrainei;

3. Adoptarea de către România a unei poziții de neutralitate față de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Stoparea oricăror demersuri și acțiuni care ar putea avea ca efect extinderea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina;

4. Exprimarea dorinței poporului român de a fi pace în țară și pretutindeni și stingerea tuturor conflictelor armate pe întreaga planetă, nicidecum extinderea acestora prin orice mijloace și neimplicarea României în nici un fel de conflict diplomatic și militar/armat oriunde în lume;

5. România să întreprindă demersurile necesare, la nivel diplomatic, astfel încât să înceapă negocierile pentru încheierea unui tratat de pace în condiții realizabile între Rusia și Ucraina și încetarea oricăror demersuri și acțiuni care ar putea să extindă și să perpetueze conflictul ruso-ucrainean;

6. Respectarea de către senatori și deputați, în exercitarea mandatului, a voinței cetățenilor României exprimată la pct. 1-6.

Nu contestăm dreptul Ucrainei de a-și apăra teritoriul și efortul pe care-l face pentru a-și atrage sprijinul internațional. Însă consider că România nu are nicio motivație juridică sau morală pentru a se implica militar în acest conflict. România nu are capacitatea militară și financiară pentru a dona tehnică militară sau muniție. România nu are capacitatea financiară de a înlocui echipamentele militare donate. Guvernul României și Președenția nu au susținerea pentru a se implica militar într-un conflict militar extern. Guvernul și Președenția nu pot implica poporul român într-un conflict aproape de țară, conflict care are potențialul de a degenera într-un conflict mondial și care ar genera pierderi umane și materiale incalculabile.