Administrația Boc a creat în mod intenționat breșe urbaniste, breșe prin care se strecoară abil anumite grupuri de interese, care au un singur scop – maximizarea profitului cu orice preț, cei care suferă fiind cetățenii.
Cu toții știm despre fabricile etalon ale orașului Cluj-Napoca, dintre care amintim – Clujeana, CUG – Combinatul de Utilaj Greu (cu 8 mii locuri de muncă), Napolact, Tricotaje Someșul, Sinterom sau… REMARUL.
REMARUL 16 februarie a fost o fabrică ce putea fi parte integrantă a industriei Clujului, putea oferi locuri de muncă, puteau crea bunăstare pt cetățenii urbei. Din nefericire, după o rețetă bine-cunoscută a privatizărilor post-decembriste, cea mai mare parte din această industrie a fost distrusă intenționat.
Utilajele de producție au făcut loc cartierelor de blocuri cât mai înalte și cât mai dese, cu cât mai multe locuințe cu suprafețe cât mai mici, care oferă un standard de viață chiar mai prost decât insalubrele favele sud-americane.
Miza sunt banii, nu calitatea vieții oferite.
PUZ-ul propus pentru a înlocui platforma industrială arată foarte bine această situație. Unde odată se făceau componente de material rulant din industria feroviară – piese de vagoane și locomotive apare un cartier în toată regula cu blocuri de peste 100 m înălțime și cu peste 30 de niveluri.
Chiar nu are nicio importanță faptul că oamenii de afaceri care au făcut acest proiect au puternice legături cu anumite partide politice? Gurile rele spun că ar fi vorba de PNL și asta ar explica multe.
În loc să deschidă dezvoltarea orașului pe orizontală, să construiască mult necesarele și doritele drumuri alternative și centuri ocolitoare, administrația Boc e pe care să mai avizeze un proiect care înseamnă o concentrare foarte mare de locuințe într-o zonă deja aglomerată. Ne întrebăm – oare cum va arăta traficul în acea parte a orașului având în vedere că zona suferă deja de ambuteiaje?
Ca o concluzie – vom avea parte de o puzderie de cutii de chibrituri, în mastodonți imobiliari.
Clujul nu are astăzi industrie performată, cu excepția fragilei industrii de IT, iar atât guvernul, cât și municipalitatea ar trebui să susțină industria care aduce plus valoare urbei. Da, e adevărat, întreaga zonă ar avea nevoie de o regenerare urbană sustenabilă și coerentă, lipsită de interese meschine ale unor poli de interese oculte.
Personal voi ține sub observație cum se vor derula ostilitățile în cazul acestui proiect.