Zeci de evenimente, acțiuni, campanii de dezvoltare a orașului – înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca – au loc pe parcursul lunii noiembrie în oraș.

coral

De la spectacole de teatru la pictură murală realizată de elevi și de la ateliere de utilizarea telefonului mobil pentru vârstnici la proiecții de film ori expoziții – inițiativele sunt diverse și se desfășoară în parcuri, săli de spectacole, foste hale de producție, cinematografe și licee din Cluj.

Calendarul inițiativelor – în continuă dezvoltare – se găsește AICI.

Inițiativele, finanțate, fiecare, cu cel mult 4.500 lei, au fost propuse de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: up-date – aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, bring-up – abordarea de teme noi în comunitate, green-up – mediul înconjurător și relația omului cu natura, meet-up – activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, close-up – povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, grow-up – maturizarea clujenilor – de când sunt copii până devin cetățeni activi.

Propunerile câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere pe platforma comoncluj.ro și de vot online din partea comunității clujene. 

Bugetarea participativă de tineret este o inovație a Clujului, primul oraș care și-a asumat un astfel de demers. Acum suntem în momentul în care tineri și grupurile formate de ei livrează proiecte și activități comunitare propuse tot de ei și validate de comunitate.

Acum ține de noi să fim prezenți și să devenim beneficiarii eforturilor lor ce urmăresc îmbunătățirea calității vieții clujenilor. Ține de noi toți să transformăm orașul în ceea ce dorim noi și avem susținerea autorităților publice pentru acest lucru.

Toate astea puse la un loc sunt ingrediente pentru ca Clujul să fie în continuare un oraș tânăr”, afirmă Farkas András, directorul strategic al Grupului PONT, asociația care implementează proiectul Com’ON Cluj-Napoca.

Lista integrală a inițiativelor înscrise în proces, în ordinea descrescătoare a voturilor, se găsește AICI.

Com’ON Cluj-Napoca ‘19 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Parteneri Com’ON Cluj-Napoca ’19: Centrul Cultural Clujean, Federația Tinerilor din Cluj, Asociația Fapte, Niște Oameni, Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

coral

coral