Medicul Adela Golea, conferențiar universitar și director medical al Spitalului Clinic Județean Cluj, a fost condamnat la un an și nouă luni, cu suspendare.

Interesant este că judecătorul a amânat pronunțarea de patru ori, semn că luarea unei decizii a fost dificilă, dar cu toate acestea fapta pentru care a fost condamnat medicul nu există. 

Medicul Adela Golea a fost șeful UPU SMURD Cluj și al Unității de Primire a Urgențelor (UPU) Cluj. În ultimii doi ani a ocupat funcția de director medical al Spitalului Clinic Județean Cluj. 

În perioada în care a fost medic șef la UPU Cluj, Adela Golea a dat un ordin pentru a preveni supraaglomerarea unității, care se ”sufoca” din cauza numărului mare de cazuri, unele care putea fi preluate de alte unități de primire a urgențelor . Ordinul respectiv se referă la faptul că medicii și asistentele medicale trebuiau să se ocupe cu prioritate de pacienți și nu de cazurile de șoferi cu alcoolemie în sânge, aduși de polițiști. 

Acest ordin a fost privit de IPJ Cluj ca un abuz în serviciu, Adela Golea fiind trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. 

Procesul a debutat în data de 18 aprilie 2018, dată la care Curtea Constituțională a României a tranșat chestiunea abuzului în serviciu și anume că fapta există doar dacă a fost încălcată o lege sau o ordonanță de guvern. Numai că, activitatea și obligativitatea recoltării de sânge de la șoferii care au consumat băuturi alcoolice este reglementată de ordinul 1512/2013 a Ministerului Sănătății. 

Potrivit ordinului 1512/2013, cu modificările ulterioare, arată că polițiștii se puteau adresa celor șase camere de gardă din Cluj-Napoca, nefiind obligativitatea UPU Cluj să recolteze probe biologice. ”Recoltarea probelor biologice de la persoane implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier … se poate face doar în cadrul oricărei unități de asistență medicală autorizate sau în instituții de medicină legală”. 

”O întrebare firească  este de ce Adela Golea a fost condamnată ca instigator, în timp ce făptuitorul, asistenta medicală în cauză, care ar fi refuzat să recolteze proba de sânge, a primit clasare pe motiv de impunitate. În acest caz, intră în acțiune articolul 18, aliniatul 2, din Codul Penal care extinde efectul cauzelor justificative şi asupra participanţilor. Cu alte cuvinte, dacă asistenta medicală a scăpat de efectul legii penale, la fel trebuia să se întâmple și cu medicul șef de la UPU”, a explicat un profesor de drept penal, conform Evz.ro.

Sursa: stiridecluj.ro