„Până nu reparăm componenta de educație nu putem aborda serios alte componente strategice, iar toate celelalte reforme vor fi sortite eșecului sau vor dura foarte mult. Universitățile formează specialiștii, care gândesc și implementează reformele strategice, și cadrele didactice din preuniversitar, care ne formează copiii/noile generații, deci trebuie să avem grijă ca ei să fie foarte bine pregătiți”, a declarat marți, 22 septembrie 2020, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, în cadrul unei întâlniri de lucru cu premierul României, Ludovic Orban, și cu reprezentanți ai Guvernului și ai autorităților locale clujene.
Rectorul UBB a subliniat importanța stabilirii unor indicatori clari de calitate și a unor direcții bine conturate în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a arhitecturii sistemului de educație și cercetare din România.
Astfel, învățământul preuniversitar ar trebui să se orienteze strategic, cu indicatori măsurabili, spre reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, precum și pe redefinirea curriculumului și a metodelor de predare-învățare/evaluare a elevilor, astfel încât acestea să ducă și la îmbunătățirea pozițiilor în clasamentele Pisa (înțelese aici ca un element diagnostic).
Referindu-se la învățământul superior și cercetare, rectorul UBB a subliniat necesitatea unei abordări diferite în ceea ce privește organizarea sistemului academic, precum și finanțarea acestuia.
„Avem acum o arhitectură comunistoidă a mediului academic, caracterizată prin fragmentare (peste 200 de universități și institute la nivel național), distribuire inegală/inechitabilă în marile regiuni ale țării și subfinanțare cronică. Este necesară o concentrare academică (universități/institute), în același timp cu diferențierea misiunii universităților. Concentrarea ar genera platforme academice puternice, care să genereze inovație și competitivitate, iar diferențierea misiunii ar duce la adaptarea activității universităților la potențialul real și la nevoile comunităților din care acestea fac parte. Odată făcută o arhitectură sănătoasă, putem regândi și finanțarea”, a subliniat prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că, alături de competitivitatea locală/regional/națională, una dintre soluții pentru competitivitatea țării în aria internațională ar fi aceea a încurajării dezvoltării academice metropolitane, prin coordonarea și colaborarea strategică a universităților și institutelor din marile centre academice, dezvoltare însoțită de stimulente financiare.
Referindu-se la începerea anului universitar 2020/2021, rectorul UBB a apreciat deschiderea autorităților spre autonomia universitară și a precizat că, deși o mare parte a facultăților UBB vor începe hibrid activitatea didactică, „suntem oricând pregătiți să trecem în sistem online, dacă situația o va cere, întrucât vom pune sănătatea tuturor mai presus de orice”. Rectorul UBB a solicitat însă și flexibilitate în adaptarea reglementărilor existente – în funcție de feedbackul instituțiilor/organizațiilor din sistem – și la sporirea resurselor financiare, mai ales în zonele defavorizate/persoanelor vulnerabile (cu precădere în mediul rural, pentru a nu accentua inegalitățile).
La întâlnirea de lucru desfășurată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au participat, alături de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Florin Streteanu, prorectorii Universității și premierul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății – Nelu Tătaru, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian-Nicolae Bode, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Oros, prefectul județului Cluj – Mircea Abrudean, primarul municipiului Cluj-Napoca – Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj – Alin Tișe și europarlamentarul clujean Daniel Buda.