Decizia finală a judecătorului în procesul civil de fraudă al lui Donald Trump din New York a fost recent anunțată. Potrivit BBC, fostul președinte american și organizația sa au fost condamnați la plata a circa 355 de milioane de dolari.
În plus, Trump nu mai poate conduce afaceri în New York timp de trei ani, potrivit deciziei judecătorului. Conform New York Times, fiii săi, Eric și Donald Jr., au primit interdicții similare pentru doi ani. În plus, lui Trump și organizației sale li s-a interzis, timp de trei ani, să solicite împrumuturi de la orice instituție financiară din New York.
Donald Trump Jr. și Eric Trump, care conduc împreună Trump Organization, au fost găsiți obligați fiecare la plata a 4.013.024 dolari.
Responsabil pentru plata a un milion de dolari este Allen Weisselberg, fostul director de operațiuni al Organizației Trump.
Judecătorul Arthur Engoron a stabilit deja că fostul președinte și-a umflat averea în declarațiile financiare date băncilor, asigurătorilor și altor instituții pentru a încheia tranzacții și a obține împrumuturi. Letitia James, procurorul general al New York-ului, a cerut o sumă de 370 de milioane de dolari și o interdicție pentru Trump și alți inculpați să participe la afaceri în stat în cazul de fraudă civilă.
„Fraudă repetată”
James le cerea 370 de milioane de dolari despăgubiri pentru că, în anii 2010, au umflat enorm valoarea zgârie-norilor, hotelurilor de lux și a terenurilor de golf din întreaga lume, pentru a obține împrumuturi mai avantajoase de la bănci și condiții mai bune de asigurare.
Anumite active, cum ar fi Trump Tower de pe 5th Avenue din Manhattan, sunt emblematice pentru succesul omului de afaceri, care a intrat în politică pe fondul imaginii sale de constructor de succes. Chiar înainte de proces, judecătorul Engoron, cu care Donald Trump are o relație tensionată, a decis că a fost comisă o fraudă.
Judecătorul a constatat că Procuratura Generală a statului New York a prezentat „dovezi concludente că, între 2014 și 2021, inculpații (au) supraevaluat activele” grupului cu „812 milioane de dolari (până la) 2,2 miliarde de dolari”, în funcție de an.
Ca urmare a „fraudelor repetate”, la sfârșitul lunii septembrie, judecătorul a ordonat lichidarea societăților care gestionează aceste active, precum Trump Tower. Această decizie a fost suspendată în apel.
Magnatul în vârstă de 77 de ani nu a încetat să vocifereze împotriva unei justiții pe care o consideră în mâinile democraților președintelui Joe Biden, denunțând „un proces demn de o republică bananieră”.
Avocații săi au susținut că dosarul era gol de conținut juridic.