Vicepreședinte ANCOM, Pavel Popescu, l-a întrebat pe Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, cum se împacă semnele „directe și indirecte” pe care le transmite noua administrație a SUA în susținerea „partidelor de extremă dreapta din Europa” cu îndemnul de a crește cheltuielile pentru apărare.
Popescu i-a adresat întrebarea cu ocazia unei reuniuni organizate în marja Conferinței de Securitate de la Munchen. În opinia oficialului român, există o discrepanță între susținerea manifestată de noua administrație americană la adresa „partidelor de extremă dreapta” și îndemnul pe care îl transmite către aliați pentru a-și spori cheltuielile în sectorul apărării, cheltuieli pe care, spune liberalul, aceste partide le contestă.
„Vedem ceva, un elefant în încăpere. Vedem o paralelă cu aceleaşi solicitări din prima administraţie, semne directe şi indirecte de susţinere a partidelor de extremă dreapta în Europa. Care, apropo, votează, în parlamentele noastre, împotriva cheltuielilor militare. În ţara mea, candidatul prezidenţial, şi eram preşedintele Comisiei de securitate naţională şi apărare care a votat pentru cheltuieli de 6,5 miliarde de dolari pt avioanele F35 pentru apărarea ţării, în cadrul parteneriatului strategic. În ţara mea, un candidat a vorbit împotriva parteneriatului, spunând că este un lucru foarte rău să cheltui bani pentru avioanele F35 pentru apărarea noastră”, a declarat Pavel Popescu, citat de News.ro.
A urmat întrebarea vicepreședintelui ANCOM pentru Keith Kellogg: „Cum trataţi acest tip de naraţiune, în timp ce încercaţi să convingeţi Europa, şi sunt de acord, ar trebui să fim convinşi să facem mai mult, sunt un mare susţinător al acestui lucru, dar cum veţi trata această provocare, în timp ce susţineţi vocile care au fost votate pentru că nu vor să cheltuie aceşti bani pentru apărare?”.
În replică, emisarul lui Trump a afirmat: „Când vorbiţi despre astfel de probleme, aceasta este problema dumneavoastră, nu a noastră. Acelaşi lucru s-a întâmplat astăzi cu o problemă paralelă, când am fost întrebat despre alegerile ucrainene. Aceasta este problema poporului ucrainean. Acesta este motivul pentru care, într-o democraţie, aveţi şansa de a vota în această privinţă. Unul dintre fondatorii Constituţiei noastre, Benjamin Franklin, a fost, venind de la convenţia constituţională, a fost întrebat «Ce ne oferiţi?». Răspunsul a fost: «O republică pe care o puteţi păstra». Aceasta este o întrebare pe care trebuie să o puneţi fiecăruia dintre voi în naţiunile voastre. Nu este o întrebare pe care să o puneţi Statelor Unite. Fiecare trebuie să se implice de partea sa. Voi o faceţi, noi o facem, dar la aceasta trebuie să răspundeţi singuri”.
Victor Ponta a cerut revocarea lui Pavel Popescu de la ANCOM
Deputatul PSD l-a criticat pe Pavel Popescu pentru întrebarea adresată lui Keith Kellogg și solicită „de urgență” liderului PNL, Cătălin Predoiu, și președinților celor două Camere „să declanșeze procedura de revocare din funcție” în cazul vicepreședintelui ANCOM.
„Statul Român este în disoluție – și trebuie schimbat din temelii ; iar ‘idioții utili’ ai lui Soros afectează grav interesul suveran al României și parteneriatul strategic cu SUA ! Am ajuns să ne reprezinte Țara la Conferința pentru Securitate de la Munchen Pavel Popescu?? Poziția oficială a României este de a critica și ‘certa’ SUA și Administrația Trump ?? De când un vicepreședinte ANCOM exprimă politica externă a României ?? De când se ocupă un vicepreședinte ANCOM de cheltuielile militare ale României sau de ce candidați politici susține Administrația Americană ?? Este poziția lui Pavel Popescu susținută de PNL și de Președintele Interimar Ilie Bolojan?”, a mai scris Victor Ponta în mesajul de pe Facebook.