Străzi asfaltate, trotuare frumoase, flori în fața fiecărei case, obiective turistice promovate, evenimente inedite care atrag anual mii de turiști, toate acestea par să descrie o localitate de peste hotare. Ei bine, de data aceasta este vorba de un sat cu câteva mii de suflete, aflat la câteva zeci de kilometri de Cluj-Napoca.

În timp ce în majoritatea localităților din țară, oamenii sunt supărați că reprezentanții pe care i-au ales nu investesc în aspectul orașului, în condițiile de viețuire, localitatea Sâncraiu poate să concureze cu importante puncte turistice din străinătate.

Cu toate că satul în sine este destul de mic, străzile sale însumând doar câțiva kilometri, acesta a reușit să iasă în evidență. Odată ce intri în localitate, parcă intri într-o altă lume. Drumul este asfaltat, lin, pe de o parte și cealaltă a șoselei este verdeață cât vezi cu ochii, iar pe fiecare stâlp de iluminat este agățat câte un ghiveci cu flori, pentru ca cei care vin în vizită să se simtă bine primiți. Casele sunt cochete, curate, fiecare locuitor al satului știind să își îngijească gospodăria.

Drumurile sunt marcate, din loc în loc există panouri care arată direcția spre cele mai importante repere turistice, casele sunt impecabile și peste tot sunt plantate flori. În centrul orașului, un mic părculeț așteaptă copiii să se dea în leagăn și pe părinți să se relaxeze pe o băncuță, la umbra copacilor înalți cu frunze dese.

În Sâncraiu sunt puțin peste 1.000 de locuitori și 46 de pensiuni. În fiecare an, sătenii primesc peste 10.000 de turiști.

Turiștii sunt bineveniți la sărbători, la zilele satului, tabăra internațională de dans popular, balul strugurilor sau balul maceșelor, tabara de creație.

Comuna Sâncraiu a primit de mai multe ori premiul pentru „Cea mai bună şi gospodărită comună din judeţul Cluj”, din partea Consiliului Judeţean Cluj. Este singura comună din judeţul Cluj cu toate străzile şi uliţele asfaltate, trotuare, apă şi canalizare.

Bianca Tămaș

 

coral