România are cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, cu o pondere de 95%, fată de media europeană de 69%, singurele state care au procente peste 90% fiind Slovacia, Croatia şi Ungaria, arată datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.
La polul opus se află Germania, unde se află cel mai ridicat procent de chiriaşi, respectiv 53%, urmată de Austria (49%) şi Danemarca (40%).
În România, doar 5,2% dintre locuitori stau cu chirie.
În ceea ce priveşte tipul de locuintă, 65% dintre români stau la casă şi 35% într-un apartament. Situatia este diferită însă în functie de zonă, astfel că în marile oraşe aproape 81% dintre localnici locuiesc într-un apartament, iar în zona rurală 98% au o casă. În localitătile urbane mai mici sau în suburbii domină de asemenea casele, cu o pondere de 64%.
La nivelul UE, 52% din populatie locuieşte într-o casă şi 47,5% în apartamente, în timp ce 0,5% au alt tip de locuintă, precum autorulote sau bărci.
Casele sunt preferate de locuitorii din două treimi dintre statele membre, cele mai ridicate procente fiind în Irlanda (89%), Ţările de Jos (79%), Croaţia şi Belgia (77%).
72% dintre locuitorii marilor oraşe trăiesc într-un apartament, în timp ce în localităţile urbane mai mici procentul coboară la 56%, iar în zona rurală la doar 17%.
România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţa medie de locuit, cu 1,1 camere/persoană, sub media europeană de 1,6 camere.
Cel mai bine la acest capitol stau locuitorii din Malta, cu o medie de 2,3 camere/persoană, urmaţi de cei din Luxemburg (2,2 camere), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (2,1 camere).
Cele mai mici spaţii de locuitor revin locuitorilor din Polonia, Slovacia şi România (cu o medie de 1,1 camer/persoană), dar şi Letoniei şi Croatiei (cu 1,2 camere)
Un alt indicator care analizează calitatea locuinţlor este gradul de supra-aglomerare a acesteia. Potrivit Eurostat, 17% din populaţia Uniunii trăieşte într-o locuinţă supra-aglomerată.
În cazul României, ponderea ajunge la 40,5%, tara noastră fiind depăşită doar de Letonia, cu 41,7%. În Bulgaria, 36% din populatie locuieşte într-un spaţiu supra-aglomerat.