Evenimentele zilei de 24 februarie

Pe 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Tot în această zi, în 2012, Bucureștiul a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă scrisoare de dragoste. De asemenea, se împlinesc 38 de ani de la victoria istorică a echipei Steaua București, care a cucerit Supercupa Europei.

1663: S-a născut Thomas Newcomen, pionier al motoarelor cu abur

Inventator englez și inginer, Thomas Newcomen a revoluționat industria minieră prin crearea primului motor cu abur pentru pomparea apei, construit în 1712 la Coneygree Coal Works, Anglia. Deși consuma mult cărbune și avea un randament scăzut, invenția sa a deschis calea pentru motoarele perfecționate ulterior de James Watt.

1870: Inaugurarea Monetăriei Statului

În prezența domnitorului Carol I, Monetăria Statului a fost inaugurată pe Șoseaua Kiseleff, București. Primele monede emise au fost cele de aur (20 lei) și argint (1 leu), având efigia domnitorului. Încercarea de a introduce moneda națională a stârnit protestele Înaltei Porți, ceea ce a dus la stoparea producției în România și mutarea acesteia în Belgia.

1884: S-a născut medicul Nicolae Gh. Lupu

Specialist în anatomie patologică și profesor universitar, Nicolae Gh. Lupu a contribuit la combaterea epidemiilor de tifos din timpul Primului Război Mondial. A pus bazele Institutului de Terapeutică și a fost un pionier în dezvoltarea școlii românești de hematologie.

1929: S-a născut actrița Marga Barbu

Născută în Ocna Șugatag, Marga Barbu a devenit celebră pentru rolurile din filmele românești, în special în seriile „Haiducii” și „Mărgelatu”. A fost distinsă cu Premiul ACIN și decorată în 2004 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” pentru contribuția sa la cinematografia românească.

1939: S-a născut Richard Oschanitzky, compozitor de jazz

Unul dintre cei mai apreciați muzicieni români de jazz, Richard Oschanitzky a compus muzică pentru teatru, film și orchestră simfonică. A fost autorul albumului „Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică și big band”, considerat o capodoperă a jazzului simfonic.

1955: S-a născut Steve Jobs, cofondator Apple

Vizionar și inovator, Steve Jobs a revoluționat industria tehnologică prin crearea Apple Inc., lansând produse iconice precum iMac, iPod, iPhone și iPad. Sub conducerea sa, Apple a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume. Jobs a decedat pe 5 octombrie 2011, dar moștenirea sa continuă să influențeze tehnologia modernă.

1987: Steaua București câștigă Supercupa Europei

Pe 24 februarie 1987, Steaua București a devenit prima echipă din Europa de Est care a câștigat Supercupa Europei, învingând Dinamo Kiev cu scorul de 1-0. Gheorghe Hagi, la debutul său pentru Steaua, a marcat golul victoriei printr-o lovitură liberă de la 25 de metri.

1997: A murit violonistul Ion Voicu

Celebru violonist și director al Filarmonicii „George Enescu”, Ion Voicu a fost recunoscut internațional pentru talentul său. A cântat pe celebra vioară Stradivarius, care a fost returnată statului român de către familia sa în 2007.

2012: București intră în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă scrisoare de dragoste

Pe 24 februarie 2012, 1.468 de bucureșteni au semnat cea mai lungă scrisoare de dragoste, cu o lungime de 4,5 metri și o înălțime de 2 metri, stabilind un record mondial.

2022: Invazia Rusiei în Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială”, marcând începutul invaziei Ucrainei. Atacul s-a desfășurat pe mai multe fronturi, iar trei ani mai târziu, Ucraina continuă să reziste, susținută de Uniunea Europeană și aliații săi.