Proiectul de lege adoptat marți prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au locuit în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 236/2010.
"Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, (…) pe o rază de 8 km în jurul unor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare", se arată în proiectul adoptat.
Actul normativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Astfel, în județul Cluj, localităţile vizate sunt: Câmpia Turzii, Dej şi Turda.