„Acțiunile făcute de fiecare persoană transmit mai mult decât doar cuvintele” AIESEC oferă tinerilor oportunități de călătorie deosebite prin proiectele și programele sale internaționale. AIESEC permite participanților să exploreze diverse culturi, să dezvolte abilități de leadership și să aibe un impact pozitiv în timpul călătoriilor.
Emirhan este un voluntar venit din Turcia în Cluj-Napoca. L-a atras să vină în țara noastră chiar proiectul în sine, acesta fiind Eat 4 Change și a dorit să ne cunoască țara și cultura noastră deoarece a vrut să observe diferențele și asemănările dintre culturile celor două țări. Mi-a spus că membrii AIESEC l-au ajutat mult la acomodarea în Cluj-Napoca pentru că i-au oferit loc unde să se cazeze pe tot parcursul proiectului și în timpul liber s-a plimbat cu ei pentru a vedea frumusețile orașului și a putut observa ce activități poate desfășura pentru petrecerea timpului liber. Orașul în sine i s-a părut unul frumos și primitor cu toate persoanele care vin din străinătate deoarece nu a simțit nici un moment că e dezavantajat că nu cunoaște limba română și că limba engleză e de ajuns pentru a purta un dialog cu o nouă persoană pe care a cunoscut-o aici. La terminarea perioadei de voluntariat a ales să petreacă mai mult timp în țara noastră pentru a putea vizita și alte orașe și să vadă o imagine mai clară despre frumusețile acestei țări.
Proiectul Eat 4 Change
Acest proiect se bazează pe obiectivul de dezvoltare durabilă 12 care este despre consum și producție responsabilă.
El a ales acest proiect de voluntariat deoarece când era copil s-a confruntat cu probleme de alimentație și a făcut o mare schimbare personală privind aceste aspecte, a început să facă sport și să fie mai conștient de consecințele pe care le poate avea o alimentație nesănătoasă. Prin acest proiect el a putut ajuta alți copii să înțeleagă problemele cu care se confruntă planeta privind consumul și producția responsabilă a alimentelor. El a pornit în acest proiect gândindu-se că „cu cât e mai bine planetei, cu atât e mai bine pentru noi”.
Emirhan a ținut activități informale elevilor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani. În aceste activități, el a vrut ca ei să învețe informații despre acest obiect de dezvoltare durabilă prin dezbatere asupra informațiilor și să afle răspunsuri la întrebări în grupuri. În una din activitățile sale, el a folosit empatia când a spus de diferențele dintre țări privind accesul la mancare și chiar și așa oamenii fac risipă alimentară. Feedback-ul primit din partea elevilor a fost unul pozitiv și asta l-a ajutat la măsurarea impactului pe care l-a avut asupra lor. Impactul adus de el asupra lor poate să fie unul de lungă durată deoarece ei au învățat și au aflat unde poți ajunge tu ca persoană dacă nu ești sustenabil și nu consumi responsabil, dacă nu ești echilibrat în alimentația pe care o ai. Copiii l-au văzut pe Emirhan ca pe un exemplu și au putut învăța cum pot să remedieze aceste probleme și cum a rezolvat și le-a gestionat personal pe acestea.
Ce l-a învățat proiectul Eat 4 Change?
Prin acest proiect el dobândit soft skills,a aflat de ce e important să fi orientat spre soluții în loc să te axezi pe probleme. Emirhan a învățat că toate problemele întâlnite sunt o cale de a se dezvolta, de a se depăși pe sine. Pe lângă toate acestea el a mai învățat și că e important să știi cum să lucrezi în echipă și să te gândești la rezolvarea unei probleme în echipă și să te gândești la problemele întregului grup, deoarece el înainte să vină în acest proiect nu se gândea la nivel de grup, era mai subiectiv și acum a dezvoltat și această capacitate pe care o crede el foarte importantă.