Este mai mult decât un trend care s-a consolidat mai ales de la pandemia de Covid: nu numai că există un boom al nunţilor în Spania, în continuă creştere în ultimii ani, dar după vârsta de 60 de ani este epoca de aur a „yes herero”.
În doar 10 ani, numărul bărbaţilor de peste 60 de ani care s-au căsătorit s-a dublat, trecând de la 4.582 în 2011 la 9.851 în 2021. Şi a crescut aproape exponenţial, înmulţindu-se cu 5 dacă ne uităm înapoi în ultimele două decenii, începând din 2001 conform la datele de la Institutul Naţional de Statistică (Ine).
Dacă 147.800 de persoane s-au căsătorit în 2021, în anul următor cifra a crescut la 189.000 de nunţi, egală cu o medie de 3 la fiecare mie de locuitori. Trebuie spus că în UE sunt din ce în ce mai puţine căsătorii religioase, care reprezintă doar 20% faţă de uniunile civile, alese de 8 din 10 cupluri, potrivit datelor INE.
Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este în creştere, majoritatea fiind de 39 de ani pentru bărbaţi şi 36 de ani pentru femei. Dar vârful în creştere se află printre anii 60 de sus, din diverse motive, potrivit experţilor.
„Căsătoria este o modalitate de a proteja drepturile văduviei şi moştenirii”, relatează Cristina Diaz-Malnero, preşedintele Secţiei Dreptul Familiei a Baroului din Barcelona (Icab), citată de La Vanguardia.
„Şi deşi unii cred că un cuplu de facto oferă acces la aceleaşi drepturi, în realitate nu este cazul, pentru că nu există nici o lege de stat pentru cuplurile de facto, nici protecţie reală”, adaugă Cristina. Drepturile de moştenire variază de la o regiune la alta. Dar nu este doar o chestiune de interese.
„Studiile indică faptul că în rândul cuplurilor mature există niveluri mai ridicate de angajament reciproc, implicare emoţională şi încredere decât în rândul cuplurilor tinere. Pe măsură ce trec anii, devenim mai clari ce ne place şi ce nu ne place”, notează Gema Perez Rojo, doctor în Psihologie şi profesor la Universitatea San Pablo Ceu din Madrid.