coral

Emil Boc a câştigat al cincilea mandat, la finalul căruia va deveni cel mai longeviv primar al Clujului, bătând recordul lui Géza Szvacsina, cel care a condus oraşul timp de 15 ani în urmă cu un secol. Care sunt explicaţiile şi la ce ar trebui să se aştepte clujenii de la acest mandat.

Emil Boc a câştigat cel de-al cincilea mandat – cu aproape 75% din voturi, având astfel şansa să devină, la finalul mandatului, cel mai longeviv primar al oraşului. Deşi a câştigat 5 mandate, practic Emil Boc a dus la îndeplinire doar  patru plus circa o jumătate de an din al cincilea mandat. 

Liberalul are şanse ca la finalul mandatului, când va împlini 16 ani de când  este edil-şef al oraşului, să devină cel mai longeviv primar al Clujului. Recordul este deţinut de Géza Szvacsina, cel care a condus Clujul timp de 15 ani şi jumătate din 30 iunie 1898 şi până pe 1 decembrie 1913, conform volumului „Primarii Clujului 1919-2012“, scris de clujeanul Marian Lazăr, fost arhitect-şef al Clujului între anii 1965-1972, informează Adevărul.

Analistul politic Doru Pop susţine că succesul lui Emil Boc are două părţi: 

1. „conservatorismul clujenilor, care l-au votat şi pe Gheorghe Funar timp de 3 mandate, adică 12 ani. Clujenii sunt extrem de conservatori, le place să păstreze status quo-ul.”

2. „Cred că trebuie să apreciem şi calităţile politice ale lui Emil Boc. Emil Boc e un politician abil, foarte versat, care ştie cum să gestioneze imaginea sa publică. Are o foarte bună înţelegere a situaţiei locale cuplată cu un politicianism abil şi cu un populism de bună calitate au dus la situaţia actuală.” Pop este de părere că „Cu tot respectul şi preţuirea pe care le am faţă de Emil Boc nu e normal să avem o durată atât de lungă de continuitate în administraţie. Nu e sănătos pentru democraţie”. 

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, VICTORIE clară la Cluj-Napoca la alegerile locale 2020

Cât despre ce ne aşteaptă, analistul politic Doru Pop crede că nu va fi ultimul mandat al lui Boc: „Nu va fi lăsat să renunţe. Sunt mult prea mari interesele. Noi vedem doar personajul Emil Boc, dar eu cred că trebuie să vorbim despre administraţia Boc, care a rămas şi cât timp el a fost premier. Tot aparatul administrativ Boc a fost şi în perioada lui Sorin Apostu”. 

Analistul mai spune că în acest mandat nu se vor întâmpla lucruri spectaculoase, iar administraţia Boc va merge din inerţie la fel ca până acum: „vor fi lucruri cu care ne-am obişnuit în aceşti ultimi 12 ani: toaletare, cosmetizare, foarte mult PR, autopromovare.”

„Aparatul va continua să funcţioneze în aceiaşi parametri. Nu vom vedea lucruri spectaculoase. Acest aparat administrativ are deja propriile mecanisme, obişnuinţe, va merge inerţial”, mai spune Pop. Pe de altă parte, performanţele administraţiei Boc sunt datorate şi bugetului consistent al oraşului, spune analistul şi completează: „Nu minimalizăm realizările administraţie, dar sunt investiţii normale care ar trebui făcute în orice oraş: străzi, parcuri, spaţii verzi. Nu mi se pare că ar fi mari realizări suntem în plină normalitate. Ni se prezintă ca mari realizări, nişte lucruri banale precum nişte băncuţe care au încărcător USB”. 
 

coral

coral