Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, deținută de omul de afaceri sătmărean Vasile Dan și copiii săi, a fost scoasă la vânzare, în procedură de faliment, cu un preț de pornire de 28,8 milioane de euro, după ce activitatea sa a fost oprită de anul trecut, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Fabrica din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, are un teren de peste 40 de hectare, din care 4,5 hectare în extravilan, și construcții cu o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați.

Proprietatea este scoasă la un preț de 28,8 milioane euro, rezultat în urma evaluării, potrivit datelor CITR, care gestionează falimentul. Vânzarea fabricii face parte din planul creditorilor de a valorifica activele societății intrate în faliment în martie 2022, după doi ani de insolvență.

Fabrica este organizată în spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecțoonarii gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative.

În momentul declanșării falimentului, fabrica Dan Steel Group Beclean avea 254 de angajați și s-a propus disponibilizarea unui număr de 208 angajați. Compania a intrat în faliment cu datorii de circa 175 milioane lei, echivalentul a aproximativ 35 de milioane de euro.

Principalii creditori ai fabricii sunt instituțiile statului, băncile Unicredit, OTP și Garanti și furnizori precum Tinmar Energy și ArcelorMittal.

Dan Steel Group Beclean a început să înregistreze primele pierderi în anul 2018. „Pe fondul pierderilor înregistrate în anul 2019 și a celor înregistrate în perioada pandemiei de COVID (unitatea a fost oprită în luna aprilie și mai) și a celor de repornire a activității după șomaj, unitatea a înregistrat restanțe la plata unor furnizori și obligații asumate, motiv pentru care i-a fost cerută insolvența.

Cererea de deschidere a procedurii a fost făcută de Unicredit.

Ulterior la dosar au fost conexate și cererile creditorilor OTP și ArcelorMittal, iar în 2 iunie 2020 instanța a aprobat deschiderea procedurii insolvenței“, se arată într-unul dintre ultimele rapoarte financiare publicate la Bursa de Valori București, înainte ca societatea să fie retrasă de la tranzacționare și delistată.

Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 25,6 milioane euro și o pierdere netă de circa 1,6 milioane euro. Vârful de activitate al fabricii a fost atins în anul 2011, când lucreau circa 680 de angajați, arată profit.ro