Fostul presedinte al Transelectrica Marius Danut Carasol, care si-a falsificat diploma de studii, a fost condamnat la doi ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, pentru inselaciune si uz de fals. Sentinta este definitiva.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut luni, 7 septembrie, sentinta din prima instanta data de Judecatoria Sectorului 1, magistratii dispunand desfiintarea diplomei false de inginer a acestuia, potrivit portalului instantelor.
Danut Carasol a fost acuzat ca a folosit documente false care atestau studiile necesare pentru angajarea in companie. Acesta a fost revocat in luna septembrie 2019 din functiile de presedinte al Transelectrica si pozitia de membru al directoratului companiei.
In decembrie, el a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru uz de fals, in legatura cu diploma de inginer seria D nr. 0286614 depusa la cererea de angajare la General Electro Proexim, uz de fals, in legatura cu acelasi document depus la cererea de angajare la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, si inselaciune (parte civila – Transelectrica).
Procurorii sustin ca Marius Danut Carasol a utilizat acte false, respectiv documente de studii din care reiesea faptul ca a urmat cursurile Universitatii Politehnica Bucuresti, fiind inginer diplomat, pentru angajarea sa la diferite entitati economice.
Marius Danut Carasol avea trecut in CV ca are diploma de inginer diplomat, dupa ce ar fi absolvit in anul 2005 Universitatea Politehnica Bucuresti. Diploma s-a dovedit insa a fi falsa.Potrivit Edupedu.ro, Carasol ar fi urmat cursurile Universitatii Politehnica Bucuresti, a repetat doi ani de facultate, dar nu a mai absolvit.
Carasol si-a recunoscut faptele
Marius Carasol a recunoscut savarsirea infractiunilor precizand faptul ca, in cursul anului 1995, in timp ce era angajat la ENEL, l-a cunoscut pe Gabriel Tutaru, care s-ar fi recomandat ca fiind cadru didactic la Universitatea Politehnica Bucuresti.
Spaga pentru examene
El a povestit in instanta ca in cursul anului 1998 s-a inscris la cursurile serale ale Facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, iar in 2001 s-a intalnit in cladirea Rectoratului cu Gabriel Tutaru. In cadrul discutiilor purtate, Tutaru s-ar fi oferit sa il ajute cu promovarea unor examene prin interventie asupra cadrelor didactice titulare contra unor sume de bani.
Carasol a precizat ca, in cursul anului III de studiu, in anul universitar 2002-2003, ar fi apelat la Tutaru pentru a-l ajuta sa promoveze doua examene restante, contra unor sume de bani.
Pentru ca a promovat examenele, dupa ce s-a prezentat la sustinerea acestora, in anul V de studiu, apropiindu-se si sustinerea examenului de licenta, a apelat din nou la Tutaru pentru a-l ajuta sa promoveze 3 examene.
„Intrucat daca nu promovam aceste 3 restante nu puteam sustine proiectul de licenta in anul 6, l-am rugat sa ma ajute in acelasi mod cum a mai facut-o anterior, asa cum am prezentat mai sus. In toamna anului 2005 mi-a spus sa pregatesc si proiectul de licenta, sa i-l dau, si o sa vorbeasca el cu profesorii sa-mi treaca note de promovare in catalog la aceste examene, si cu secretara facultatii pentru inregistrarea proiectului de diploma.
Nu mi-a solicitat o suma de bani pentru acest ajutor, in schimb m-a rugat sa-l ajut sa inlocuiesc instalatia electrica la casa parintilor lui, situata in imediata vecinatate a municipiului Ploiesti (nu mai tin minte cum se cheama localitatea). Am acceptat acest lucru, nu m-am mai prezentat la cele trei restante, nici la sustinerea proiectului de licenta, urmand ca in cursul anului 2006 sa primesc adeverinta pentru absolvirea cursurilor universitatii”, povesteste Carasol.
Ar fi reparat instalatia electrica
In anul 2005, el s-ar fi deplasat de doua ori personal, impreuna cu Tutaru, la casa parintilor acestuia din urma, unde ar fi efectuat lucrarile solicitate.
„Arat faptul ca acesta mi-a pus la dispozitie materialele, eu m-am ocupat doar de schimbarea instalatiei electrice. Nu am fost remunerat pentru aceasta activitate, am considerat ca este o rasplata pentru ajutorul promis”, povesteste Carasol.
„Credeam ca-s acte autentice”
Fostul director Transelectrica a povestit cum a primit diploma si faptul ca el credea ca este autentica.
„In luna februarie a anului 2006, m-a chemat la Rectoratul Universitatii Politehnica, ma astepta pe hol, unde mi-a inmanat adeverinta ce atesta faptul ca am absolvit cursurile Facultatii de Electrotehnica (act ce l-am depus anterior la dosarul prezentei cauze, in ziua in care mi-a fost adusa la cunostinta calitatea de suspect).
In luna august a anului 2006 m-a chemat din nou la Rectoratul Universitatii Politehnica, unde mi-a inmanat diploma de licenta si foaia matricola, acte care de asemenea atestau faptul ca am absolvit cursurile Facultatii de Electrotehnica (acte ce le-am depus anterior la dosarul prezentei cauze, in ziua in care mi-a fost adusa la cunostinta calitatea de suspect).
Arat faptul ca am folosit ulterior aceste acte, neavand nicio indoiala ca acestea nu ar fi autentice, desi nu m-am prezentat la examenele celor 3 restante si nici la sustinerea proiectului”, conchide Carasol.
A ajuns in varful companiei
Judecatoria Sectorului 1 sustine ca in baza diplomei falsificate, Carasol a ajuns in cea mai inalta functie din Transelectrica.
„Instanta subliniaza ca, desi pentru functia de presedinte al Directoratului nu era prevazuta conditia absolvirii studiilor universitare, inculpatul nu ar fi fost eligibil pentru o astfel de functie in masura in care nu dobandea, anterior, prin inselarea increderii reprezentantilor partii civile, calitatea de angajat si director sucursala”, se arata in motivarea condamnarii.
Judecatorii precizeaza ca inculpatul a detinut cea mai relevanta functie de conducere in sistemul dualist in cadrul unei companii de maxima importanta nationala in domeniul energiei electrice, functie si companie ce trebuie sa beneficieze de un anumit prestigiu si de un grad extrem de ridicat de incredere a populatiei si a celorlalti actori pe piata energiei la nivel national si regional.
„Cu toate acestea, inculpatul a ocupat aceste functii pe baza unui inscris falsificat, fara sa indeplineasca conditiile legale, fiind o persoana fara studii superioare, ce nu a avut nicio remuscare sa candideze pentru cea mai inalta functie in sistemul dualist, desfasurandu-si activitatea intr-o companie de stat de importanta strategica de a carei administrare ireprosabila depinde normala functionare a tarii”, motiveaza instanta.
Prejudiciu de imagine adus Transelectrica
Rezumand, urmarea imediata a faptelor lui Carasol se imparte pe doua planuri.
– In primul rand, se remarca gravul prejudiciu de imagine adus companiei nationale, abilitatii institutiilor statului de a controla pregatirea persoanelor aflate in functii-cheie si semnul de intrebare pe care societatea il poate ridica, in mod legitim, fata de un numar foarte relevant de persoane cu atributii esentiale in institutii si companii de importanta strategica.
– In cel de-al doilea rand, se remarca prejudiciul patrimonial constand in salariile si indemnizatiile obtinute pe nedrept de catre inculpat, acestea avand un nivel foarte ridicat fata de perioada relativ scurta in care acesta a activat in cadrul companiei.
Prejudiciul, achitat
Transelectrica s-a constituit parte civila in acest dosar dosar cu suma de 460.187 de lei, reprezentand remuneratiile lui Carasol. Fostul director a achitat integral prejudiciul.
Instanta a constatat ca acesta a achitat integral prejudiciul material cauzat prin savarsirea infractiunii de inselaciune, pana la primul termen de judecata. Potrivit avocatilor, acest prejudiciu a fost achitat „treptat, cu imprumuturi si ajutorul familiei”.