Ritmul lent de adoptare a proiectelor şi faptul că energia eoliană este vândută Guvernului şi nu direct clienţilor fac ca Franţa să fie mai puţin atractivă decât alte ţări pentru investiţiile în regenerabile, a declarat, joi, Isabelle Patrier, directorul TotalEnergies France, transmite Reuters.
Foto: RWEA
Declaraţia a fost făcută înaintea inaugurării, vineri, a unei ferme eoliene de 63 megawaţi (MW) în nord-estul Franţei, de grupul energetic francez TotalEnergies.
Autorităţile de la Paris speră să aibă capacităţi operaţionale de energie eoliană offshore 45 gigawaţi (GW) până în 2050, pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon. Până acum sunt complet operaţionale două ferme eoliene offshore, care totalizează 0,97 GW, licitaţiile durând în medie cel puţin 2,5 – 3 ani.
„Există ţări în care realizezi mai rapid producţia de energie regenerabilă decât o faci în Franţa, fie că este vorba de energie eoliană offshore, onshore sau energie solară. Legea privind proiectele energetice din perioada 2019-2023 miza pe oferte de proiecte eoliene de 3,7 GW în Franţa, ceea ce nu s-a realizat. Deci, există dificultăţi privind viteza de realizare a proiectelor şi, pentru noi, a obiectivelor care trebuie atinse”, a declarat Patrier.
„În Germania, pe segmentul energiei eoliene poţi recupera electroni pe care-i generezi şi-i poţi vinde direct clienţilor, în contracte care ajută la decarbonizare, nu vinzi statului german. Acesta este un aspect cheie pe segmentul energiei eoliene în locurile în care suntem prezenţi, cum ar fi Marea Britanie, SUA şi Asia”, a adăugat oficialul francez.
„Franţa rămâne Franţa pentru TotalEnergies, în sensul că este o ţară cheie pentru noi… dar vom investi în proiectele eoliene offshore din alte locuri, unde putem produce electricitate rapid pentru aprovizionarea clienţilor noştri”, a afirmat şeful TotalEnergies France.
TotalEnergies este al treilea furnizor de energie electrică verde al Franţei, având capacitate regenerabilă instalată de 2 GW, din 23 GW la nivel global. Compania vrea să-şi tripleze producţia de electricitate din surse regenerabile, pentru a depăşi pe plan mondial 100 TWh până în 2030.