Caz șocant la Brăila, unde Spitalul de Psihiatrie a fost invadat de gândaci. Insectele se află peste tot, pe paturile pacienților, pe holurile spitalelor și mai ales în sala de mese. În toți ani de când conducerea spitalului se confruntă cu această problemă, nu a fost făcută nicio sesizare la Directia de Sănătate Publică.
Directorul instituției, Andreia Gavrilescu, dă vina pe clădirea veche, care ar avea mai crăpături, iar în acest caz, soluțiile de dezinsecţie nu pot face faţă. „Nu contest faptul că avem gândaci. Dar facem eforturi susținute și cheltuim sume mari că să putem să asigurăm nivelul igienic în spital. Gândacii din ouăle care au fost drpuse în zonele ascunse, crăpături, canaleturi, cu zone călduroase, încep să iasă”, a declarat aceasta, pentru Observator.
Imaginile cu gândacii din spital, făcute publice de un pacient
Valentin Marinescu este un tânăr care a fost internat în spital, iar la câteva zile de la externare a postat imaginile cu gandacii care mișunau peste tot, inclusiv peste lingurile cu care mâncau bolnavii. El a povestit pentru sursa citată că în fiecare seară se culca cu frică din cauza insectelor.
„Stăteam la televizor și mă ciupise unul de umăr. Și la 20 de minute mă luase durerea de cap. Prin țevi, prin gresie peste tot. Seara îmi era și frică să dorm acolo. Îmi băgăm hârtie igienică în ureche că nu ne dădea vată, să nu mă trezesc cu vreunul”, a declarat bărbatul.
Nicio sesizare la DSP
Reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Brăila susțin că nu au ştiut niciodată că spitalul este invadat de insecte. Directorul instituției, Gabriel Ciochina, spune că nu a fost făcută niciodată vreo plângere în privința gandacilor.
„Referitor la imaginile pe care le-am văzut. Sunt că să zic așa puțîn șocante, atâția gândăci care mișună prin acea locație. Din anul 2011 de când sunt director nu a fost niciodată nicio sesizare niciun aspect privitor la prezența gandacilor, care să-mi parvină in față” , a declarat acesta.
Clădirea, deși renovată de urgență, nu a scăpat de această problemă. Încă de la începutul anului, conducerea spitalului a plătit pentru insecticid aproape 20 de mii de lei, dar fără niciun rezultat.