În țara noastră sunt firme care realizează transportul de echipamente, obiecte de mobilier și mărfuri paletizate. Încărcarea și descărcarea mărfurilor din mijloacele de transport se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale: elevatoare, stivuitoare, transpalete.
Pentru un nivel de ridicare mic se folosește transpaletul care este mai eficient dacă poate fi acționat electric. Astfel de utilaje transportă câte un palet pe distanțe scurte. Sunt și transpaleți care sunt acționați manual, care au un cărucior special și furci de ridicare.
Foarte utile sunt și stivuitoarele care ajută în manipularea mărfurilor. Aceste dispozitive de ridicare prin intermediul furcilor sunt acționate hidraulic, permit manevre destul de complicate de apucare, de fixare, de manipularea și transportul mărfurilor.
De asemenea, în țara noastră sunt firme care oferă servicii de manipulare, depozitare și distribuție a diferitelor tipuri de mărfuri. Depozitarea mărfurilor paletizate se face pe metru cub și metru pătrat, iar gestiunea, administrarea se realizează în sistem informatizat, astfel clienții primesc marfa rapid. Atât marfa paletizată cât și cea nepaletizată este înfoliată și etichetată adecvat.
Marfa paletizată poate fi depozitată în diferite moduri, fiecare comerciant decide asta, în funcție de nevoile individuale. Recomandate sunt sistemele de rafturi care se pretează pentru acest tip de depozitare și care sunt realizate din materiale rezistente, de foarte bună calitate.
Aici poți găsi rafturi de depozitare pentru marfa paletizată, care se montează rapid, au profil omega, se fixează prin înșurubare, au contravânturi profil C: https://rafturionline.ro/ro/rafturi-magazin. Astfel de rafturi sunt robuste, rezistă și la greutăți de 9.000 kg. Cei interesați de astfel de rafturi pot consulta cu încredere un furnizor direct pe site, care stă la dispoziția clienților. Acesta le va da informații despre toate produsele și despre rafturile pentru paleți.
Un lucru foarte important este acela că rafturile sunt foarte bune din punct de vedere al rezistenței și durabilității în timp, astfel elementele stocate pe ele sunt asigurate. Desigur contează și respectarea cerințelor de stivuire a mărfurilor, trebuie poziționate corect, cu atenție, pentru ca materialele să nu se prăbușească. Pardoseala trebuie și ea să fie în formă bună, sudurile realizate corect, conexiunile să fie perfect făcute, evaluările de sarcină realizate de un specialist.
Rafturile de depozitare pentru depozitele industriale sau pentru supermarketuri sunt esențiale în astfel de locuri de muncă. Ele sunt ideale pentru depozitarea mărfurilor, pentru operațiunile de vânzare cu amănuntul, pentru operațiunile comerciale de acest fel.
Depozitele care au rafturi deteriorate trebuie neapărat să le înlocuiască deoarece doar așa mărfurile sunt stivuite în siguranță. Fiecare comerciant care are un astfel de depozit trebuie să întocmească și să pună în aplicare un program de întreținere pentru rafturile de depozitare folosite. De asemenea este necesară inspecția rafturilor de depozitare, evaluarea tuturor problemelor care apar. Persoanele angajate, care lucrează la depozitarea mărfurilor, trebuie să spună atunci când găsesc rafturi deteriorate spre a fi rezolvată această problemă importantă imediat. Pentru ca acestea să dureze în timp este necesară respectarea capacității rafturilor. Ele pot susține o anumită greutate, care este foarte mare, dar nu trebuie depășită. Pe un nivel, greutatea maximă poate fi și de 1400-3000 kg.
Poziționarea acestora trebuie realizată corect. Este important să fie suficient spațiu pentru trecerea echipamentelor sau a dispozitivelor folosite în manipularea, ridicarea și coborârea mărfurilor, deci asta include stabilirea și păstrarea unui culoar destul de mare.
Alte aspecte importante sunt: manipularea corectă a mărfurilor de către persoane bine pregătite, instruite adecvat în acest domeniu al manipulării mărfurilor și al punerii elementelor pe rafturi cu echipament special, asigurarea alinierii corecte a rafturilor, verificarea mărfurilor, observarea la timp a unor probleme care au legătură cu deteriorarea produselor, ancorarea adecvată a paleților, etc.
Paletizarea paleților este extrem de importantă. Stivuirea acestora trebuie să fie corect realizată indiferent de greutatea mărfurilor și de utilajele de manipulare folosite. Paleții care au aceeași mărime în diametru trebuie stivuiți uniform, teancul să fie perfect, astfel probabilitatea ca ei să cadă este redusă la minim. Între paleții care au aceleași dimensiuni trebuie să fie puțin loc, astfel stivuirea este mai bună.
Stivuirea paleților se face mereu în funcție de mărime, cu atenție, pentru a se preveni deplasarea lor. Nu trebuie depășită limita de greutate a rafturilor de depozitare și nici limitele de înălțime, deci nu se pun paleți prea înalți sau cu elemente prea grele. De regulă mărfurile mai grele se poziționează mai jos, pe zona inferioară. Stivuirea trebuie să fie perfectă, alinierea în mod egal. Dacă stivuirea este inegală este posibil ca stiva de paleți să fie instabilă.
Dacă se respectă toate regulile, sunt șanse mari să se evite accidentările. Pentru a scădea foarte mult acest risc este necesară cunoașterea principiilor de siguranță și desigur respectarea lor de către lucrătorii care au fost instruiți. Aceștia trebuie să aibă și un echipament adecvat de lucru.
Instruirea lucrătorilor este obligatorie și esențială. Are scopul de a preveni accidentările în depozite, care pot fi: fracturi, entorse, lovituri, oase zdrobite. Lucrătorii depozitului trebuie să învețe toate lucrurile despre prevenirea căderii mărfurilor, a unor produse care se pot desprinde în mod neașteptat de pe paleți, utilizarea echipamentelor, a dispozitivelor speciale de ridicarea-coborârea paleților și altele.