coral

 În județul Cluj, în munții Gilău, se află satul Beliș, loc ce adăpostește ruinele unui lăcaș de cult ,,sacrificat” de regimul comunist, însă care a rămas în picioare și azi. Cunoscuta biserică iese la iveală în perioadele secetoase ale anului, aflându-se de mai bine de 60 de ani sub apele Someșului Cald. Ultima „apariție” a bisericii a fost în anul 2011, când au fost posibile noi explorări ale acesteia datorită secetei din acel an.

coral

Istoria unei clădiri uitate

   Biserica romano-catolică a fost construită în anul 1913 și este dovada clară a existenței unui sat cu peste 1300 de locuitori. Cu toate acestea, istoria sa rămâne una tristă. Totul a început în perioada comunistă când, autoritățile au decis mutarea forțată a locuitorilor, precum și distrugerea altor lăcașe de cult. Motivul ce a stat la baza acestei decizii drastice a fost construcția barajului de la Fântânele, înalt de 92 de metri, mai bine zis dezvoltarea și extinderea rețelei de electricitate. În urma acestei construcții, satul a fost scufundat la nu mai puțin de 30 de metri sub apă.Pe pereții acesteia mai sunt încă vizibile picturi ce reprezintă îngeri și însemne bisericești. Conform obiceiurilor locului, biserica a fost construită în mijlocul satului, pe un deal, pentru a putea fi văzută de oriunde, dar și pentru a  putea fi mai aproape de cer.

   O legendă a locului prezintă biserica sub denumirea de ,,Biserica Urmanczy” datorită celui care a construit-o, Ioan Urmanczy. Altă povestire atribuie construirea lăcașului de cult ciobanilor veniți cu turmele în zonă.

   Localitatea Beliș este situată la aproximativ 27 de km de Huedin și 77 de km de Cluj-Napoca. Pe lângă aceste obiective turistice, biserica și lacul Beliș, în zonă se mai numără și alte locații turistice ce merită vizitate, cum ar fi Peștera Urșilor, Ghețarul Scărișoara, Piatra Ponorului, Biserica fortificată de la Valeni, Cheile Galbenei  sau cetatile Rădesei.

coral