Un flashmob dedicat luptei contra violenței împotriva femeilor a fost organizat duminică, 8 martie, în Piața Unirii, din centrul Clujului.
Organizatoarele acțiunii – un grup informal de femei și persoane non-binare revoltate de amploarea și normalizarea violențelor de gen – simt nevoia unei intervenții feministe și în contextul local. Violența domestică este încă normalizată, cultura violului și învinuirea victimelor încă provoacă răni adânci, rușine și neîncredere că poate fi și altfel. Să ai grijă să nu fii singură pe stradă noaptea, să nu ai încredere în poliție pentru că sigur o să te judece sau nici măcar nu o să te creadă, să ai grijă cât bei, cum te îmbraci, să ai aspirații profesionale ridicate (dar nu prea ridicate), între timp să ai grijă ca totul să meargă șnur în familie și acasă, să oferi suport emoțional oricând, oricui, necondiționat și mai ales să nu te plângi că e prea mult.
Flashmob-ul „Un violado en tú camino” (în română „Un violator în calea ta”) a fost strigat pentru prima dată în această formă pe 18 noiembrie 2019 în Plaza Italia – epicentrul protestelor care au zdruncinat Santiago de Chile la sfârșitul anului trecut. Sute de femei au cântat „Un violador en tú camino”, ca manifestare de protest participativă creată de un colectiv feminist din Valparaíso (Chile), numit Las Tesis. Această mișcare a pornit din dorința de a denunța încă o dată abuzurile grave care încă se întâmplă împotriva femeilor din America de Sud: „Este femicid. Impunitatea pentru agresor. Este dispariția. Este violul.” De partea cealaltă a Atlanticului un alt grup de femei a reprezentat aceeași coregrafie în fața Turnului Eiffel din Paris, de data aceasta în franceză. Iar în doar câteva zile aceste versuri au devenit un imn feminist internațional; mii de femei din toată lumea au strigat, au cântat, au dansat și au adaptat versurile în engleză, franceză, germană, islandeză, turcă. etc. Versurile par să însumeze strigătul femeilor de pretutindeni, atât în contextul familiei, cât și în interacțiunea cu instituțiile statului. Chiar dacă unele dintre noi suntem într-o poziție mai privilegiată – poziție pe care ți-o poți menține doar atât timp cât îndeplinești normele și standardele impuse de patriarhat și capitalism – sunt nenumărate momente în care suntem, cel puțin, martorele violenței de gen perpetuate în numele tradiției și a așa-zisei ordini firești a lucrurilor.