Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită toate persoanele interesate la evenimentul de lansare a celei de-a doua ediții, revizuită și completată, a volumului „Jocul de-a/cu Arta” de Vasile Cioca, apărut în 2019 la Editura Limes, cu o prefață semnată de prof. univ. dr. Cornel Ailincăi.

coral

Evenimentul va avea loc joi, 24 octombrie 2019, ora 18:00, la sediul edificiului muzeal – Palatul Bánffy situat în P-ța Unirii nr. 30, în Sala Tonitza, în prezența autorului lucrării, lect. univ. dr. Vasile Cioca, și a distinșilor săi invitați: prof. univ. dr. Radu Moraru, rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca; prof. univ. dr. habil. Ion Albulescu, director al Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai”; dr. Florin Gherasim, muzeograf, Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Moderator: drd. Alexandra Sârbu, muzeograf, Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

coral

„Ochi, privire, văz, vedere, viziune, imagine, imaginație, imaginar, senzorialitate, sensibilitate, afectivitate, linie, suprafață, formă, volum, structură, culoare, simbol, spirit, gândire, creativitate, creație, joc, interioritate, exterioritate, mediumitate, libertate interioară, contemplație, artă sunt realități complexe care fac parte din noi și ne fac pe noi, împreună cu alte structuri complexe, să fim ceea ce suntem. Imaginea, aici cu precădere imaginea vizual-plastică, acest ansamblu vag («set fuzzy») și oarecum straniu (este reală și ireală în același timp, este concomitent în noi și înafara noastră), este câmpul în care se întâlnesc și ființează împreună, într-o ciudată complementaritate contradictorie, interiorul și exteriorul, vizibilul și invizibilul, subiectul și obiectul, realul și irealul, raționalul și iraționalul, logicul și afectivul, datul și creatul (imaginatul), individul și socialul, beneficul și maleficul, ancestralul și clipa prezentă, previzibilul și imprevizibilul, spațiul predilect al ludicului, dar și al nebuniei (halucinațiile și delirurile patologice), unealta preferată a visului, dar și a artelor vizuale, frumoasa, dar și nebunia minții, una dintre principalele substanțe ale creativității umane alături de cuvinte, gesturi și sunete, este personajul de care ne ocupăm aici cu precădere. Acest obiect, această ființă, această fantasmă, uneori având corporalitate, alteori fiind o frumoasă fără corp, acest personaj ciudat – imaginea – încercăm să-l explorăm, cercetăm, aproximăm într-un câmp al interferențelor dintre artă, joc și educație, convinși că este zona cea mai benefică pentru activarea și dezvoltarea potențialului creativ uman […]”. (Lect. univ. dr. Vasile Cioca)

„Trăim într-un moment istoric, în care «cultura și discursul occidental sunt fantastice» mai mult ca oricând, de «setea de explicații, de cauzalitate» (George Steiner), de interogații orientate, forțând limitele limbajului și imaginației, asupra Originii și sensului Creației. Fiecare epocă a reciclat, la rândul ei, această funciară interogație, cauzând un izomorfism profund, o fenomenologie care să explice sursa unică a diversității formelor manifestate, contribuind fiecare la încărcarea câmpului magnetic și a complexității conceptului de creație. […] inițiativa teoretică a profesorului Vasile Cioca, intitulată Jocul de-a Arta / jocul cu Arta consacrată, în esență, creativității vizual-plastice, se află într-o inerentă relație de continuitate cu dezbaterea eternă a spiritului uman asupra misterului creației, integrându-se firesc în spațiul generos al contribuțiilor la dezvoltarea conștiinței umane. […]” (Prof. univ. dr. Cornel Ailincăi)

VASILE CIOCA, născut la Dej, în 9 ianuarie 1949. Absolvent al Facultății Pedagogice de Arte Plastice Cluj și al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, specializarea „muzeologie – profesor de desen”. Doctor în psihologie. A fost profesor de educație vizual-plastică la mai multe școli din Galați, la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca și muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală din orașul de pe Dunăre. Din februarie 1992, este lector la catedra de discipline teoretice a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2007, și la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

coral