coral

Cazinourile funcționează în baza unor reglementări locale, care arată diferit de la un teritoriu la altul. Și este normal ca totul să fie altfel pentru fiecare țară în parte, pentru că există legislații și reguli juridice care impactează altfel în fiecare teritoriu. Există atât oportunități, cât și provocări atunci când activezi în acest domeniu, pentru că apar schimbări în fiecare an, dacă nu chiar de mai multe ori pe an.

Vestea bună este că în România jocurile de noroc sunt sub incidența legală, dar vestea proastă este că anul 2024 vine cu noi modificări, care vor avea efecte, deși nu imediate. Poate și pentru că totul este nou, dar și pentru că încă încearcă să se înțeleagă ce anume vor însemna toate astea pe termen lung. Concret, Guvernul României are planuri să introducă noi taxe de înregistrare, care vor fi mai mai mari dar și norme care se anunță mai stricte pentru întreprinderile jocurilor de noroc – planurile abia ce au fost dezvăluite de către Ministerul de Finanțe și încă sunt dezbătute de cei vizați, pentru că cei mai mulți le văd și interpretează ca niște obstacole. De fapt, dezbaterea este acum fără obiecții, căci Ordonanța de Urgență s-a aprobat și a intrat în vigoare deja de mai bine de câteva luni, la 6 octombrie, când s-a publicat în Monitorul Oficial.

Tocmai despre aceste proiecte de ordonanțe vom discuta în rândurile de mai jos, pentru că ordonanțele se aplică la aproape tot ce acoperă procedura de funcționare a unui cazino, fie că este vorba despre platforme online (fie că implică jocuri de cărți, cu zaruri sau de păcănele cum ar fi Shining Crown) sau de cele fizice.

Schimbări Juridice și Impactul lor asupra Industriei

Guvernul României are câteva planuri cu rezoluții importante, anunțate încă de anul trecut, pentru că în 2024 se așteaptă să fie mai multe schimbări implementate, unele de ordin juridic, care vor impacta în mai multe feluri industria. Discuțiile au început odată cu completarea și implicit modificarea  Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009, care viza exploatarea jocurilor de noroc. Schimbările au adus mai multe modificări care ar putea schimba procesul de pariere. Pe de-o parte se dorește să se “trateze” indirect dependența față de gambling, însă în final este vorba mai mult despre a se strânge mai mulți bani în bugetul de stat. Din punct de vedere juridic, se discută despre următoarele:

  • limitarea de acordare a licenței de funcționare pentru societățile românești, pentru persoanele care acționează sub formă juridică în statele membre ale Uniunii Europene
  • desfășurarea jocurilor de noroc doar de către societățile care au primit licență de la ONJN, respectiv Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cu condiția să aibă sediu fiscal național
  • interzicerea reclamelor sau a publicității dacă se depășește un panou de 35 de metri pătrați și alte limitări pentru online și TV
  • nu mai există excepția aparatelor electronice pentru exploatare în locații specializate
  • obligativitatea de a crea un registru public cu date despre cei care activează, cu ce și unde
  • se înființează o nouă autoritate pentru controlul jocurilor de noroc și pentru crearea unei baze de date
  • în locațiile unde se desfășoară activități de pariuri sau de jocuri de noroc nu se mai consumă alcool, iar în baruri nu se mai pot găzdui jocurile de păcănele
  • în cazul cazinourilor tereste, la fel că și în cele online, va trebui să se facă dovada identității

Taxe crescute – ce înseamnă

Sunt propuse și modificări în privința taxelor, așa cum precizam și mai sus. Printe cele mai importante decizii se numără mai multe detalii, care nu sunt chiar de neglijat, având în vedere că toate reprezintă noutăți și ar putea avea efecte pe termen lung de partea jucătorilor. Printre amendament se menționează că se schimbă metoda de calcul pentru impozitul pe câștiguri, dar și modul cum se declară unul.

Lucrurile sunt ceva mai complexe și punctuale decât am putea cuprinde noi aici, însă dacă ești din domeniu, ar trebui să te interesezi foarte bine de tot ceea ce aceste schimbări presupun. Vorbim despre majorări la taxe de licențiere, de autorizare, iar contribuțiile fiecărui operator se vor calcula altfel. Vor exista trei categorii pentru taxele jocurilor de noroc de la distanță, iar valoarea în lei va fi stabilită prin transformarea sumelor care echivalează în euro la cursul primei zile lucrătoare din octombrie a anului precedent și va fi valabilă pe toată durata anului următor.

Cum Se Adaptează Cazinourile la Noile Reglementări

Nu s-au găsit încă “soluții” la provocările pe care noul an îl aduce într-un sector profitabil, dar cu siguranță că se vor caută variante care să nu însemne pierderi majore. Vorbim, până la urmă, despre un sector care atrage, în România, milioane de jucători, undeva la aproape trei, doar în 2022, dintre care aproximativ jumătate preferând cazinourile online.

Indiferent că se caută partea de divertisment sau cea de îmbogățire peste noapte, clienții sunt mai puțin interesați de orice modificări se impun. Pentru că stă în sarcina cazinourilor să răspundă nevoilor acestora, cât pentru a nu-i pierde, așa că variantele de compromis ar putea fi răspunsul

Concluzie

Dincolo de orice modificări legislative se anunță, este important ca în calitate de utilizator să fii mereu informat în ceea ce privește legalitatea cu care se desfășoară activitatea pe un site de cazino online – nu ai vrea să fii pus în fața unui câștig pe care nu îl poți revendica, pentru că nu ai analizat regulile cărora trebuie să te supui sau să fi verificat înainte dacă site-ul accesat nu este unul care acționează sub umbrela Guvernului.

Apoi, dincolo de aceste rigori juridice, mai există și termenele și condițiile individuale, ale fiecărei platforme, pe care trebuie să le studiezi, cât pentru a fi informat asupra oricăror eventuale restricționări care se pot ivi. Pe scurt, fii mereu informat și nu neglija nici un detaliu care se poate dovedi cât se poate de important.

coral

coral