În perioada 28 – 30 mai 2019 va avea loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial pe data de 5 aprilie 2019. Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. 

Luni, 1 iulie 2019, începând cu ora 14:00, Centrul de Cultură Urbană – Casino, Cluj-Napoca (Parcul Central „Simion Barnuțiu") va găzdui conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.

Concursul are ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului.

Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”.

Procedura de atribuire se face prin concursul de soluții, desfășurat într-o singură fază, ce are ca finalitate atribuirea contractului de proiectare pentru acest obiectiv, deschis în România, țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Competiția se încadrează într-o strategie a administrației locale de a crea cadrul organizării unor concursuri de arhitectură, care a debutat în noiembrie 2016 cu ”Turnul Celor Trei Vârste”, urmat de concursul ”Ethno Park Cluj”, ”Rethinking Someș”, ”Parcul Feroviar”, concursul pentru ”Amenajarea urbană Kogălniceanu” și concursul pentru Noul Consiliu Județean Cluj.

Concursurile de soluții sunt un instrument foarte potrivit pentru a asigura calitatea investițiilor publice și un instrument prin care împreună cu partenerii de la Ordinul arhitecților din România stimulăm creativitatea echipelor de arhitecți de la nivel local și chiar internațional. Mai mult, ele au avut la bază teme de concurs care au rezultat în urma unor procese participative, organizate sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică Cluj”, a explicat Ovidiu Cîmpean director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca. 

Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA – și prevederile Recomandărilor Internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism adoptate în Conferința Generală UNESCO din 1956, revizuită în data de 27 noiembrie 1978, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

După conferința de presă, începând cu ora 17:00 vă invităm la o serie de prezentări de 15 minute susținute de membrii juriului:

  1. Concursul de arhitectură sau urbanism, exemplul Cluj – arh. Iulia Stanciu
  2. Landscape resilience & climate change adaptation – arh. Miriam Garcia
  3. Legislația națională privind spațiile verzi în orașele românești – peisagist Diana Culescu
  4. Arhitectura ecoregionalistă – arh. Köllő Miklós
  5. Peisajul urban al Clujului – arh. Eugen Pănescu
  6. Spații verzi din Cluj, de la „abandon” la asumarea de către actori urbani – antropolog Laura Panait
  7. Riscurile succesului – arh. Ligia Subțirică.

JURIUL CONCURSULUI

Membrii Titulari: 

  1. arh. Miriam García 
  2. arh. Köllő Miklós
  3. arh. Eugen Pănescu
  4. arh. Iulia Stanciu
  5. arh. Ligia Subțirică
  6. peisagist Diana Culescu
  7. peisagist Hermann Georg Gunnlaugsson.

Membrii supleanți: 

      8. arh. Anca Virginaș
      9. antropolog Laura Panait.

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la 1.476.149 RON, fără TVA
Premiul II:  70.000 RON 
Premiul III: 45.000 RON.