Compania de Transport Public (CTP) din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca urmează să efectueze curse și în comuna Săvădisla, situată la 22 de kilometri de municipiu. Consilierii locali urmează să dezbată la ședința ordinară din 3 august un proiect de hotărâre pentru ca respectiva comună să fie primită în Asociația Metropolitană de Transport, iar ulterior, CTP să organizeze un traseu de transport public care să deservească localitatea.
Atât primarul din Săvădisla, Asztalos István, cât și riverani au solicitat de cel puțin doi ani ca traseele de transport din Cluj-Napoca operate de compania Primăriei Cluj să ajungă și în această localitate.
„În vederea asigurării transportului public în comun de către operatorului CTP Cluj am început demersurile în 04.05.2020 cu o cerere adresată către Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj prin care am solicitat prelungirea liniei M23. Având în vedere că nu am primit răspuns, am revenit cu aceeași cerere în data de 15.06.2020.
În data de 21.01.2021 am început demersurile pentru aderarea la Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj, am adunat 600 de semnături pentru susținerea cererii, iar în 24.02.2022 s-a adoptat Hotărârea consiliului local Săvădisla Nr.19 privind declararea intenției de aderare la această asociație hotărâre care a fost trimis către Asociație în data de 07.03.2022. Nici în urma acestor demersuri nu am primit răspuns favorabil.În data de 24.08.2022 am retrimis aceeași solicitare către Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj, Zona Metropolitană Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca”, arăta anul trecut primarul Asztalos István.
În prezent, serviciul CTP asigură transport public în Cluj-Napoca și comunele Florești, Baciu, Chinteni, Apahida, Feleacu, Ciurila, Gilău, Aiton și Petreștii de Jos, prin curse regulate. Distanța dintre Cluj-Napoca și Săvădisla este de aproximativ 22 de kilometri.
Anul acesta, după ce muncipalitatea a aprobat extinderea liniilor de transport public din Cluj-Napoca și spre comunele Petreștii de Jos și Aiton, primarul Emil Boc arăta că aceste decizii care vizează noi trasee de transport se iau în funcție de achizițiile și planurile de mărire a parcului de vehicule al CTP.
„Vom avea de toate, numai aveți răbdare, Dumnezeu a făcut lumea în șapte zile. Am muncit mult la aceste proiecte, am avut o discuție cu domnul Neag (Liviu, directorul CTP n.red.). Gândiți-vă, asta înseamnă infrastructură nouă, suplimentară, aia nu vine din cer, trebuie să fie pe roți, pe pământ. Adică trebuie să cumpărăm pentru liniile de transport noi, să avem asigurată infrastructura de calitate, și mă bucur că am putut realiza și acest proiect cu Petreștii de Jos, pentru că vine să dea un semnal de normalitate că legătura asta dintre natură și om, dintre urban și rural, trebuie să fie la Cluj avută în vedere”, arăta Boc la o emisiune de la Ziua Live.