În România, 2,3 milioane de oameni suferă de boli respiratorii, iar peste 80.000 mor anual din cauza acestora. Cu ocazia Zilei Mondiale a Plămânilor, specialiștii subliniază nevoia urgentă de prevenție, diagnostic timpuriu și acces la tratamente adecvate pentru a reduce impactul acestor afecțiuni asupra sănătății publice.

80.000 de români mor anual din cauza bolilor pulmonare – Foto Arhiva

Bolile respiratorii cronice, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul și cancerul pulmonar, au un impact semnificativ asupra sănătății publice în țara noastră. Aproximativ 2,3 milioane de români, ceea ce reprezintă peste 10% din populație, suferă de aceste afecțiuni, iar în 2021, au fost raportate 81.000 de decese cauzate de ele, conform datelor prezentate la conferință „Sănătatea Plămânilor: Impact la nivel social”.

În România, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) afectează aproximativ 8,3% din populația peste 40 de ani, conform Societății Române de Pneumologie (SRP). Această afecțiune reduce drastic calitatea vieții pacienților și generează costuri ridicate, spitalizările asociate BPOC costând sute de milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 1% din bugetul Fondului Național de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), potrivit 360medical.ro.

Cancerul pulmonar rămâne cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în România și o importantă cauză de mortalitate evitabilă. În 2021, peste 11.100 de români au murit din această cauză.

De asemenea, astmul afectează 790.000 de români, în special copii, având un impact semnificativ asupra sănătății respiratorii și reprezentând o povară economică majoră asupra sistemului de sănătate.

„Noi, pneumologii, vedem zilnic povara pe care aceste patologii o au asupra societății și sistemului de sănătate, fie că vorbim de cei aproape 1 milion de pacienți cu astm, din care 10% cu forme severe, de cei aproape 1.5 milioane de pacienți cu BPOC sau de cele peste 13.000 de cazuri de cancer pulmonar”, a transmis președintele Societății Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălțan.

Lupta cu bolile pulmonare

Pentru a combate eficient povara acestor boli respiratorii care afectează un număr atât de mare de români, specialiștii subliniază importanța unui diagnostic precoce, accesibilitatea tratamentelor adecvate în timp util și îngrijirea medicală conform standardelor internaționale, astfel încât să se alinieze standardele din România cu cele europene.

„Trebuie să tratăm afecțiunile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC), ca priorități sociale și de sănătate publică”, a completat prof. univ. dr. Florin Mihălțan.

Aceste statistici subliniază nevoia urgentă de adoptare a unor măsuri eficiente în prevenția și gestionarea bolilor respiratorii cronice în România, care sunt adevărate probleme sociale, subliniază medicii.

„Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București este implicată activ în numeroase proiecte care vizează informarea și educația populației în legătură cu afecțiunile cronice netransmisibile. În ceea ce privește bolile respiratorii, și în mod special cancerul pulmonar, trebuie să evidențiez importanța proiectului dezvoltat în prezent de către UMFCD, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, ce capătă un rol extrem de important pentru pacienții cu cancer”, a spus rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, în cadrul conferinței.

„Nu putem vorbi de tratament în cancerul pulmonar fără diagnostic genetic, de aceea trebuie să nu uităm rolul fundamental pe care genetica îl va avea în evidențierea posibilelor mecanisme implicate în cancer la persoanele nefumătoare, procent care atinge aproximativ 15-20% din totalul cazurilor. Suntem într-un moment important pentru modernizarea sistemului de sănătate, iar abordarea bolilor cronice netransmisibile, așa cum sunt cele respiratorii, trebuie să reprezinte o prioritate, având în vedere impactul la nivel social”, a completat rectorul UMF „Carol Davila”.

Rolul prevenției

Valeria Herdea, președintele CNAS, a subliniat importanța educației pentru sănătate și prevenție. Ea a evidențiat că învățarea despre protecția sănătății încurajează vizitele anuale la medic, chiar și în absența bolilor. Ea menționat că în România, toți pot beneficia de consultații medicale pentru depistarea factorilor de risc și accesul la tratamente în programele naționale, subliniind că prevenția  înseamnă „să şi faci, nu doar să vorbeşti” potrivit Agerpres.

„Ştim că mor peste 20 de milioane de oameni ca urmare a afecţiunilor respiratorii – tot ce înseamnă fumat, tot ce înseamnă poluare. (…) Despre asta vorbim, despre cum să facem prevenţie în România”, a afirmat reprezentantul CNAS, potrivit Agerpres.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că anual, peste 10.000 de români pierd lupta cu cancerul pulmonar, o problemă agravată de infecția cu COVID-19, care a condus la afecțiuni pulmonare cronice. Rafila a subliniat necesitatea dezvoltării programelor de prevenție și tratament în colaborare cu CNAS. De asemenea, a evidențiat importanța investițiilor în recuperarea pacienților cu afecțiuni pulmonare și intenția de a adapta resursele umane la nevoile reale ale sistemului de sănătate.

Radonul – pericolul invizibil

La rândul ei, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftizologie „Marius Nasta”, a subliniat pericolele gazului Radon, care contribuie la cancerul pulmonar la adulți și la leucemie la copii.

„S-a vorbit deja de asocierea dintre cancerul pulmonar şi fumat – şi ştim că 70% dintre cancerele pulmonar sunt în legătură cu fumatul – dar trebuie să ne gândim ce facem cu ceilalţi 30% din oameni care fac cancer pulmonar şi n-au fumat niciodată. Datele statistice spun că 20% din ei fac cancer pulmonar ca urmare a expunerii la Radon – un gaz pe care nu-l simţim, care se acumulează în locuinţe şi care trebuie monitorizat în casele noastre. În Statele Unite sunt astfel de dispozitive. (…) Radonul transformă persoana într-o sursă de radiaţii şi favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil. Deci, e nevoie de cercetare – acesta este mesajul meu direct”, a transmis Beatrice Mahler.

O preocupare globală

Sănătatea plămânilor este o preocupare globală majoră, din cauza impactului semnificativ al bolilor respiratorii cronice, precum BPOC, astmul și cancerul pulmonar, asupra sănătății populației și sistemelor de sănătate. Boala pulmonară obstructivă cronică afectează sute de milioane de oameni și este a treia cauză de deces la nivel mondial, provocând peste 3 milioane de decese în 2019, conform OMS.

Astmul afectează, de asemenea, milioane, cu 260 de milioane de cazuri și 455.000 de decese în 2019. Cancerul pulmonar rămâne cel mai letal tip de cancer, cu aproximativ 1,8 milioane de decese în 2022, reprezentând 18,7% din totalul deceselor prin cancer.