Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la Antena 3, că Guvernul are două sau trei variante prin care poate remedia problema cheltuielilor cu pensiile speciale, cheltuieli care au determinat Comisia Europeană, printre altele, să activeze procedura de suspendare a plăților prin PNRR.
Șeful Guvernului susține că suspendarea anunțată de către Bruxelles nu va duce la pierderea fondurilor, obligând însă autoritățile de la București să ia măsuri pentru remedierea problemelor semnalate.
„Nu pierdem niciun ban. Sunt șase jaloane în discuții, având un termen de 6 luni să remediem acele reforme”, a spus Ciolacu. În privința reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale, premierul a spus că Guvernul are deja „două-trei variante” privind soluționarea acestei probleme.
„Categoric va exista o remaniere”
El a precizat că neîndeplinirea acestui jalon a fost determinată de faptul că judecătorii Curții Constituționale au respins varianta impozitării progresive a pensiilor speciale, iar guvernul român a trebuit să respecte decizia.
„La Bruxelles mi-au spus „Aveți dreptate, domnule prim-ministru, dar sunteți social-democrat: este o inechitate” (…) Ei ne arată un principiu: dacă vreți să construiți ceva sănătos, respectați regulile și principiile pentru că altfel veți ajunge în aceeași situație”, a spus Ciolacu.
Premierul a spus că miniștrii vor trebui să se mobilizeze pentru îndeplinirea obiectivelor din PNRR, altfel vor risca remanierea.
„Categoric că va exista o remaniere. Sunt ferm convins. Acum suntem într-un plin ciclu de renegociere. Vor veni cu memorandumuri, deja au venit, în Guvern, prin care îşi asumă fiecare progres săptămânal. Nu mai vorbesc de progres lunar. Va fi o monitorizare în interiorul Guvernului cu un progres săptămânal”, a precizat Marcel Ciolacu.
Pensiile speciale, printre motivele de „suspendare a plăților” de la Bruxelles
Comisia Europeană a anunțat, marți, într-un comunicat remis StartupCafe.ro, că activează procedura de „suspendare a plăților” și rămâne ca România să îndeplinească jaloanele restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes din cererea de plată 3 din cadrul PNRR. Practic, România ia bani pe seama scăderii pragului cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii, dar, în același timp, i se suspendă anumite plăți ca urmare a neîndeplinirii reformei pensiilor speciale.
Comisia a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi. Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde EUR (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU.
Marți, Comisia Europeană a constatat, de asemenea, că jalonul 215 („Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”) nu este îndeplinit în această etapă.
Acest jalon se adaugă altor cinci jaloane din cea de a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcute în comunicarea sa din 15 octombrie 2024.
Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.
Prin urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes.