Dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, medic primar în farmacologie clinică, a explicat cât de eficiente sunt medicamentele folosite în prezent pentru tratarea COVID-19. După părerea acesteia, singura soluție ce dă rezultate clare este vaccinarea.
Eficiența medicamentelor folosite împotriva COVI-19
În timpul pandemiei s-au folosit mai multe medicamente pentru lupta împotriva noului coronavirus. Unele dintre ele au avut succes, iar altele nu. Hidroxiclorochina, Ivermectina, Azitromicina, Remdesivir, sunt doar câteva medicamente folosite de către medici.
Dr. Anca Buzoianu susține că de la un an de la apariția bolii, „de la mari necunoscute iniţial s-a ajuns la o cunoaştere avansată a bolii şi a posibilelor mijloace care pot ajuta pacienţii”, încă nu există încă nici un medicament miracol ce ne poate scăpa de COVID-19, odată ce a fost instalată infecția.
„Singura speranţă în acest moment, cu rezultate clare în prevenirea infecţiei, în prevenirea dezvoltării formelor severe în cazul în care infecţia totuşi s-a produs, în prevenirea transmiterii infecţiei celorlalţi din jurul nostru, este vaccinarea”, arată dr. Anca Buzoianu.
Pe lângă faptul ca Dr. Anca Buzoianu este rectorul Universității de Medicină și Farmacie, aceasta este și șefa disciplinei de Farmacologie, Toxicogolie și Farmacologie Clinică a Facultății de Medică Cluj – Napoca.
Medicamente cu rezultate promițătoare
Dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, a vorbit despre două medicamente ce par a fi promițătoare în lupta împotriva noului coronavirus. În momentul de față, cele două medicamente sunt în stadii avansate ale testării. Este vorba despre Favipiravir și Molnupiravir, iar rezultatele studiilor arată bine până acum.
„Molnupiravir este un medicament antiviral oral care are ca mecanism de acţiune inhibarea replicării virale a ARN-ului virusului SARS-CoV-2. În acest moment, Molnupiravir intră în studiile de fază 3 pentru pacienţii COVID-19 spitalizaţi sau trataţi ambulator, arătând în câteva studii clinice eficacitate antivirală în forme uşoare de boală. Astfel, rezultatele preliminare ale studiilor de fază 2 au arătat o eliminare mai bună a virusului şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor cu COVID-19 trataţi cu Molnupiravir comparativ cu placebo”, ne explică Dr. Anca Buzoianu.
Pe de cealaltă parte, Favipiravir este un antiviral oral. El este aprobat pentru tratamentul gripei în Japonia. Acest medicament inhibă selectiv ARN polimeraza. Este o enzimă necesară pentru replicarea virală.
În Statele Unite Ale Americii, Favipiravirul este în studii de fază 3. Studiile evaluează utilizarea medicamentului la pacienții cu simptome moderate și ușoare pentru a preveni agravarea bolii, dar și spitalizarea pacienților ce au fost infectați cu noul coronavirus.