Medicii din secțiile COVID din Cluj-Napoca reclamă că vor deveni în curând șomeri, pentru că statul nu mai are nevoie de ei. 

Acești medici au fost angajați pe perioadă determinată, de regulă pe timp de 6 luni, iar contractele au fost reînnoite de fiecare dată. Ei nu munceau cu contract de muncă în spitalele publice.

”Suntem un grup de medici angajați pe perioada determinată în cadrul Secțiilor COVID înființate în cadrul spitalelor publice din Cluj-Napoca și dorim să vă supunem atenției o situație generală a personalului medical angrenat în lupta contra virusului SARS-CoV-2:

La începutul pandemiei COVID-19, am optat (voluntar) pentru a sprijini sistemul medical în lupta contra virusului. Rațiunile care au stat la baza deciziei au fost atât de ordin medical – dorind să ne aducem contribuția într-o situație de criză, cât și profesionale, neavând un loc de muncă în cadrul vreunei unități spitalicești publice din Cluj-Napoca.

În toată această perioadă, ne-am făcut datoria cu profesionalism, riscând atât sănătatea noastră cât și a familiilor noastre pentru a asigura un act medical profesionist pentru pacienții aflați în nevoie.

În luna decembrie 2020, Consiliul Județean Cluj a luat decizia de a acorda titlul de cetățean de onoare al județului întreg personalului medical aflat în prima linie a luptei cu COVID-19, prin efectele HCJ nr. 233, demers care onorează întreg corpul medical. Totodată, domnul președinte al României, Klaus Johanis, a numit în repetate rânduri personalul medical angrenat în lupta contra virusului SARS-CoV-2 ca fiind “eroi”, exemplele putând continua.

Având în vedere scăderea semnificativă a incidenței ratei de infectare, respectiv a numărului de pacienți infectați din ultima perioadă, majoritatea spitalelor sunt pe cale să își restrângă activitatea de îngrijire a pacienților COVID, fapt care va genera în următoarea lună încetarea contractelor de muncă pe durată determinată pentru personalul medical angajat în acest scop. În concret, noi vom rămâne fără serviciu, în condițiile în care, acum câteva luni, am răspuns apelurilor repetate al Statului Român cu privire la necesitatea suplimentării medicilor care să gestioneze situația pandemică, cu riscurile expuse anterior.

Intenționăm prin acest demers să tragem un semnal de alarmă cu privire la situația iminentă care se va crea, senzația noastră fiind că suntem înlăturați din sistemul medical de îndată ce nu mai e nevoie de serviciile noastre, practic toate aprecierile venite de la cel mai înalt nivel rămânând doar vorbe fără un ecou faptic în ceea ce ne privește. Menționăm că majoritatea dintre noi avem familii, copii, care au avut de suferit în această perioadă inclusiv ca urmare a lipsei noastre de acasă (cauzată de ture lungi și chiar izolare în unele cazuri) și a extenuării cauzate de munca asiduuă depusă în cadrul secțiilor unde ne-am desfășurat activitatea. Precizăm că această situație a făcut și obiectul unui mesaj public al Federației Sanitas din România, fără reacții la nivel decizional.

Rugăm pe această cale a analiza situația expusă și a identifica soluții (la nivel local sau al ministerului de resort) pentru permanentizarea personalului medical aflat în această situație în cadrul sistemului medical public din Cluj-Napoca, dacă nu pentru efortul depus și riscul asumat, măcar ca un simplu ecou al aprecierilor care ne-au fost adresate anterior în repetate situații.

Cu stimă,

(Încă)Medici în lupta contra COVID-19”.